Index Vakbarát Hírportál

11 magyar gárdista halt meg Szíriában?

2013. június 26., szerda 07:30

Tizenegy magyar gárdista halt meg eddig a szíriai polgárháborúban egy kétes eredetű statisztika szerint. Bár a külügy nem tud magyar harcosokról, a Terrorelhárítási Központ szerint valószínűleg vannak.

Szíriában gyilkol a Magyar Gárda – adta hírül egy Jobbik-ellenes weboldal. A cikk szerzője állítását egy interneten elérhető, de igencsak kétes eredetű táblázatra alapozza. Az egyik szíriai eseményekkel foglalkozó angol nyelvű blogon közzétett összesítés szerint a polgárháború kitörése óta június közepéig összesen 11 magyar harcos vesztette életét a közel-keleti országban. Egy másik táblázat szerint mindannyian a kormánycsapatokat támogató „neonáci Magyar Gárda Mozgalom” tagjai. Ugyanezen a weboldalon elérhető még egy táblázat, amiből az olvasható ki, hogy négy szír-magyar állampolgárságú áldozat viszont a felkelők oldalán harcolt.

A magyar gárdisták állítólagos szíriai jelenlétéről korábban egy másik angol nyelvű blog is említést tett, amikor március 30-án hírt adott arról, hogy „10-12 magyar gárdistát börtönöztek be Damaszkuszban”. Csakhogy a táblázatokat közlő oldalak, ez utóbbi hírforrás is egy azon több száz hasonló blog közül, amely a szír eseményekről közöl mindenféle, hivatalos csatornák által ellenőrizhetetlen híreket. Ráadásul azt sem tudni, hogy ezeket az oldalakat kik és hol szerkesztik, de könnyen elképzelhető, hogy nem is Szíriában.

A neten terjedő táblázatok hitelessége azért is erősen megkérdőjelezhető, mert jelenleg nincsenek adatok a polgárháború áldozatainak pontos számáról, legfeljebb csak becslések állnak rendelkezésre. Az vitathatatlan, hogy Szíriában harcolnak külföldiek, egy erről készült, a The Washington Institute által készített júniusi tanulmány szerint ezek többségében líbiaiak, tunéziaiak, szaúdiak, jordániaiak, egyiptomiak, oroszok és irakiak. Csupán egy kis hányadukat teszik ki más országból érkezők – a tanulmány ugyanakkor említést sem tesz magyarokról. Igaz, arról beszámol, hogy a szír kormányzat mellett több a külföldi harcos, mint a felkelők oldalán.

TEK: lehetnek, de nem tudni, mennyien

A Külügyminisztériumnak nincs tudomása arról, hogy magyar állampolgárok harcolnának, illetve harcok közben meghaltak volna Szíriában – közölte az Index kérdésére a tárca sajtóosztálya. A nemrég a Szíriában elrabolt magyarokat kiszabadító Terrorelhárítási Központ ugyanakkor az Index érdeklődésére azt közölte: birtokukban vannak olyan adatok, melyek szerint lehetnek Szíriában harcoló magyar állampolgárok, de pontos számadatokkal nem rendelkeznek.

Ugyanakkor Bodnár Zsolt, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgató-helyettese korábban a Népszabadságnak arról beszélt, hogy egyes uniós tagállamokból átlagosan százan harcolhatnak Szíriában és kétség nem fér hozzá, hogy vannak közöttük magyarok is. „Sokan eldicsekszenek azzal, hogy harcoltak itt vagy ott, légiósok voltak. Aztán amikor valamilyen okból a hatóságok utánajárnak a történetüknek, sok esetben kiderül, hogy az illető egyszerű szájkaratés, soha nem járt egyetlen háborús övezetben sem. Persze vannak, akik alappal mesélnek háborús élményeket, és olyanok is, akikről senki nem tudja, hogy többszörös háborús veteránok, mert ők maguk erről nem beszélnek, nem dicsekszenek, pedig tényleg lenne miről mesélniük” – mondta Bodnár a Népszabadságnak.

Magyarországon élő muszlimok körében ugyan pletykaszinten hallani, hogy vannak olyan kettős szír-magyar állampolgárok, akik elutaztak Szíriába, hogy a felkelők oldalán harcoljanak, de aki hallott is erről, az sem tudott az Index kérdésére egyetlen személyt sem megnevezni.

Ha van is valaki, akkor pénzért

A magyar muszlim közösségek vezetői ugyanakkor nem tudnak ilyen esetekről. „Nem tudok olyan magyar muszlimról, aki Szíriában harcolna” – mondta az Indexnek Bolek Zoltán. A Magyar Iszlám Közösség elnöke szerint ahogy más muszlim szervezetnek, nekik is kötelességük, hogy segítsék a bajbajutottakat és a menekülteket, de nem fegyveres harccal. „A fegyveres támogatást elítéljük, akár a felkelők, akár a kormányoldalról is van szó” – magyarázta Bolek. A Magyarországi Muszlimok Egyházának vezetője, Sulok Zoltán Szabolcs sem tud olyan magyarról, aki Szíriában harcolna. Mint azt az Indexnek elmondta, ők is csak annyit tudnak, ami a hírekben megjelenik.

A Magyar Gárdához közel álló forrásaink nem tudnak arról, hogy a szervezetből bárki is harcolna Szíriában, de azt hozzátették: a gárdában voltak egykori hivatásos katonák és olyanok is, akik korábban a Francia Idegenlégióban szolgáltak, így egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy ezek az emberek pénzért külföldön esetleg zsoldosmunkát vállalnak. Azt azonban forrásaink kizártnak tartják, hogy mindezt a gárda nevében vagy ideológiai alapon tennék, így ha akad is ilyen zsoldos Szíriában, az szerintük kizárólag a pénz miatt van ott.

Rovatok