Index Vakbarát Hírportál

Karjuk vagdosásával lázadnak a szibériai foglyok

2013. június 26., szerda 11:17

350 rab saját alkarja vagdosásával lázadt fel egy szibériai javító-nevelő táborban a szerda reggeli sorakozónál.

Irkutszk 3-as számú szektorának foglyai volt rendőrségi, rendvédelmi alkalmazottak, akik múlt vasárnap óta próbálják elérni, hogy a hatóságok javítsanak a fogvatartási körülményeiken. A rabok először az interneten, egy videóban panaszkodtak a rossz minőségű kenyérre, és arra, hogy nem kapnak orvosi ellátást. Állításuk szerint ráadásul az őrök kiprovokálják belőlük a börtönszabályok megszegését. A szerdai akcióval azt követelték, hogy a helyi sajtó képviselőit beengedjék a börtönbe. Az RBK orosz hírportál jelentése szerint a börtönparancsnokság engedett a követelésnek és azóta a helyszínen tartózkodik a régió főügyésze, valamint az illetékes emberi jogi biztos.

Sajtójelentések szerint a hatóságok a lázadás kezdetén karhatalmi egységeket küldtek az intézménybe, de ezt az illetékesek cáfolták. Habár a sajtószolgálat eleinte azt is tagadta, hogy lázadás történt volna. A lenta.ru orosz hírportál szerint arra hivatkoztak, hogy a börtönben többségében felsőfokú végzettségű elítélteket tartanak fogva, akik fegyelmezettek és hajlandóak az együttműködésre.

Oroszországban viszonylag gyakoriak a tiltakozó akciók a börtönökben. Tavaly november végén, ugyancsak Szibéria területén, a Cseljabinszknál lévő fegyházban 250 rab lázadt fel az ott kialakult helyzet miatt. A foglyok verésre és egyéb visszaélésekre panaszkodtak. A hatóságok szétkergették a fegyház körül az elítéltek támogatására összegyűlt embereket.

Rovatok