Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor nem pusztai Putyin

2013. június 26., szerda 19:53

„A magyarok nem értik, miért támadják őket kívülről érthetetlen okokból” – írja az Independent blogján angolul Lovas István, aki civilben a Magyar Nemzet brüsszeli tudósítója. Lovas az EU, az Európai Újságírószövetség és a Wall Street Journal korábbi sajtószabadságra vonatkozó korábbi kritikájáról is kifejti véleményét: „Vegyük például a Klubrádiót, melyet a hatóságok állítólag elhallgattat. [...] Tudják, hogy áll most ez az „elnémított” csatorna? Félbeszakítás nélkül sugározza az adását, ráadásul újabban ingyen.” Blogbejegyzésének címe: Magyarország ki is léphet, ha sértegetik.

„Véleményem szerint ezek a biztosok, a nyugati sajtó és politikusok, akik hatalmas krokodilkönnyeket hullattak a Magyarországon állítólag eltűnt fékek és ellensúlyok felett, eltompultak, vagy jottányit sem érdekli őket, ha határon túli magyarokat azért vernek meg, csak mert magyarok vagy magyarul beszélnek.”

Lovas kifejti: zavarja, amikor a magyarokat kritizálják. „Torkig vagyok azzal, hogy a magyarokat antiszemitának, idegengyűlölőnek, romaellenesnek nevezik, vagy más jelzővel illetik a negatív szavak szótárából. Azzal is, amikor Orbán Viktort, a kormányfőt II. Napóleonnak, pusztai Putyinnak, Mussolininek vagy még rosszabbnak nevezik.”

Lovas szerint az EU tisztségviselői és a nyugati sajtó kritikátlanul visszhangozzák a magyar ellenzék kijelentéseit, melyek szerint az új alkotmány miatt az ország már nem is köztársaság. „Az Alaptörvény második cikke szerint Magyarország államformája köztársaság” – nyugtatja meg a bizonytalankodókat a szerző. „Amikor körbenézek az országban, azt látom, hogy a magyar polgárok nem diktatúrát látnak maguk körül. Épp ellenkezőleg, nem veszik el azonosító nélkül kivonuló rendőrök a szemük világát tüntetéseken, ahogy az az előző balliberális koalíció alatt történt. És olyan sajtót látnak maguk körül, melynek nyelvezete, mellyel a kormányt és a kormányzó koalíció politikusait támadják, egy nyugati országban sem tűrné meg a nyomdafestéket.”

Lovas kiemeli, hogy a magyarok félnek a külső támadástól, ezért tüntetnek a kormány mellett: „Ha a Magyarország elleni külső támadás folytatódik, a Fidesz nem kétharmados, hanem négyötödös győzelmet fog aratni, és a Jobbik is növelheti parlamenti helyeinek számát.” Mivel a Jobbik EU-ellenes, Lovas következtetése az, hogy Magyarország akár ki is léphet az EU-ból: „Vigyázz, Európa, a magyarok akár népszavazást is tarthatnak és otthagyhatják napi kínzóik szervezetét, akár még mielőtt a britek szavaznának.”

A kommentelők megosztottak: egyesek szerint jól megírt a bejegyzés, mások demagógnak és PR-ízűnek tartják. A kommentelők közül a nevét eddig egyedül vállaló Scott Moore szerint a magyarok nem a külföldiektől, hanem a saját kormányuktól undorodnak: „Nagyzási hóbort... Sok európai azt sem tudja, hogy Magyarország az EU tagja, és biztos, hogy nagyrészt azokat sem érdekelné, akik tudják, ha kilépne. [...] A cikk a bagoly mondja verébnek tipikus példája: a szerző kritizálja a magyarokkal kapcsolatos sztereotípiákat, de ugyanilyen sztereotípiákkal él a nyugati sajtóval és politikusokkal szemben” – írja kommentjében.

Lovasnak ez volt az első bejegyzése az Independent blogján.

Rovatok