Index Vakbarát Hírportál

Betilthatják a nassolást a brit kórházakban

2013. június 27., csütörtök 13:07

Egyre több a túlsúlyos Angliában, a brit orvosok mindent megtennének azért, hogy megállítsák a tendenciát. Mivel úgy tűnik, az észérvek alig hatnak, most az étel- és italautomatákat tiltanák be a kórházakban és más egészségügyi intézményekben. Lőhetnek a hamburgereknek, süteményeknek és cukros üdítőknek, de a csipszeknek és a csokiknak is. Legalábbis ezt szeretné a 220 ezer orvost összefogó szervezet.

Az Academy of Medical Royal Colleges éves konferenciáján egy kardiológus arról beszélt: szükség van az egészségtelen ételek teljes tiltására a kórházakban, az intézményeknek a fontossági listán a megfelelő étkezés mögé kell helyezniük a profitot. Angliában a legtöbb kórházban találni étel- és italautomatákat, és az intézmények mellett nem kell sokat keresni a gyorsétterem-láncok egy-egy üzletét. A szakemberek szerint emiatt a kórház betegei és dolgozói is úgy érezhetik, hogy nincs probléma az alacsony tápanyag-, de magas energiatartalmú ételek és italok fogyasztásával.

Angliában 2008-2009-ben reformálták az iskolai étkeztetést, akkor nemcsak az automatákat tiltották ki, de a menzák menüjét is felülvizsgálták a gyerekek közelében. A kórházak pénzügyi megfontolásból nem változtattak eddig, és most is ez lehet a csokifüggő ápolónők és ápoltak szerencséje. A kórházakat összefogó NHS ugyanis továbbra sem támogatja a lépést, és állítja, nincs azzal semmi baj, ha egy anyuka finomsággal akarja megnyugtatni törött kezű kisfiát.

Rovatok