Index Vakbarát Hírportál

Tovább romlott, de stabil Mandela állapota

2013. június 27., csütörtök 09:52

A tüdőfertőzéssel kezelt, 94 éves Nelson Mandela állapota az elmúlt 48 órában tovább romlott – közölte a volt elnök szóvivője, Mac Maharaj. Mandela unokája, Ndileka Mandela a kórházból távozva közölte, hogy nagyapja állapota kritikus, de stabil, a családnak pedig vigaszt nyújtanak a bíztató üzenetek.

A legendás polgárjogi harcost június 8-a óta kezelik egy pretoriai kórházban. A kórház előtt a tudósítók hada mellett egyre nagyobb, aggódó tömeg várja a híreket. A tömegben rengeteg a Xhosa klán nyelvén Madiba néven ismert Mandelát bíztató tábla. A BBC beszámolója szerint a dél-afriakiak kezdenek beletörődni, hogy Mandela meghalhat.

"Nem jó látni, hogy mennyit szenved. Kemény élete volt, és rengeteget harcot vívott. Azt hiszem, jobb, ha ez a harc mielőbb véget ér" – mondta egy férfi a BBC-nek a kórháznál. "Mind szomorúak leszünk, amikor végleg elmegy, de ünnepelni is fogjuk az életét, mert annyi nagyszerűt tett ezért az országért" – nyilatkozta egy fiatalamber a Reuters-nek.

Jacob Zuma államfő elhalasztotta mozambiki útját Mandela állapota miatt, és meglátogatta az ország első színes bőrű vezetőjét. A héten Dél-Afrikába látogat Barack Obama amerikai elnök is, az ő programját az eseményektől függően szintén átszervezhetik.

Rovatok