Index Vakbarát Hírportál

Raktárban érzi magát a sorozatgyilkos

2013. június 28., péntek 16:24

Ian Brady, aki a hírhedt manchasteri "lápi gyilkosságok" egyik elkövetőjeként öt gyereket ölt és kínzott meg, 47 év után először szólalt meg nyilvánosan - írta a BBC. Arra kérte a bíróságot, helyezzék át a pszichiátriáról egy börtönbe, mert valójában nem őrült, csak színészkedett, becsapta az orvosokat, hogy kórházba és ne börtönbe kerüljön. Mostanra azonban már meggyűlölte a kórházat, és inkább a börtönt választaná.

A paranoid skizofréniával kezelt férfi ügyvédje azzal érvelt a meghallgatáson, hogy bár Brady valóban súlyos személyiségzavarokkal küzdött, de mentálisan nem beteg, ezért börtönben is fogvatartható lenne. Brady négy órán át próbálta meggyőzni a bíróságot az áthelyezéséről, különféle bizonyítékokat előtárva. Azt is elmondta, hogy utálja a kórházat, mert olyan, mint egy büntetésvégrehajtási raktár. Az Asworth Kórház képviselője, Eleanor Grey azonban kijelentette, a Brady által felsorolt érvekből is látszik, hogy a férfinek súlyos téveszméi vannak.

Brady barátnőjével, Myra Hindlyvel öt 10 és 17 év közötti gyereket ölt és kínzott meg 1963 júliusa és 1965 októbere között. Az egész világon elhíresült, óriási sokkot kiváltó  gyilkosságokat azért emlegetik "lápi gyilkosságokként", mert Brady-ék a Manchaster környéki rekettyés, lápos vidéken ásták el a holttesteket, illetve ott követték el a bűntettek egy részét is.

A párt 1966-ban három gyilkosságért életfogytiglani börtönre ítélték, noha ők végig az ártatlanságukat hangoztatták. 19 évvel később, 1985-ben tettek végük beismerő vallomást, amely nyomán még két gyilkosságra fény derült. Brady-t ekkor helyezték át az Asworth Kórházba, amely Nagy-Britannia legjobban őrzött kórháza, ahol számos pszichopata bűnözőt is fogva tartanak.

Brady és Hindley minden gyereket hasonló forgatókönyv alapján édesgetettt magához. Általában az utcán sétáló kamaszokra csaptak le, és felajánlották nekik, hogy hazaviszik őket. Amikor beszálltak a kocsiba, Hindley megkérte őket, hogy a hazaút előtt segítsenek neki megtalálni a drága kesztyűjét, amelyet a lápon hagyott el. A rekettyéshez érve aztán Brady elindult a gyerekekkel megkeresni a kesztyűt, Hindley pedig őrt állt, amíg a férfi megerőszakolta és megölte az áldozatokat. Két gyerekkel a házukban végeztek. Így is buktak le: Hindley sógora szemtanúja volt, ahogy Brady egy baltával megölte a 17 éves Edward Evans, és még aznap feljelentést tett a férfi ellen.

Rovatok