Index Vakbarát Hírportál

Kína megenyhül a dalai láma iránt, vagy nem

2013. június 28., péntek 16:15

Kína a dalai Lámához fűzött évtizedek óta tartó negatív attitűdje változhat meg, egyes kolostorokat ugyanis kísérleti jelleggel visszaengednének a vezetőhöz. A szerzeteseknek ehhez azt a kitételt kell teljesíteniük, hogy a dalai lámát csupán vallási vezetőnek tekintsék, és ne politikainak.

Kína hagyományos álláspontja szerint a 77 éves szerzetes egy báránybőrbe bújt farkas, aki elválasztotta Tibetet Kínától. Most azonban megváltozhat ez a hozzáállás, és a szerzetesek újra szabadon tisztelhetik a dalai lámát – árult el belső információkat a Telegraphnak egy pap, aki a következő napokban fontos kormányzati bejelentésre számít. Egy másik kolostor lakója megerősítette a hírt, és azt is elmondta: most már a vezető képét is nyugodtan kiakaszthatják falaikra. Az engedményekről a szerzeteseket telefonos üzenetekben tájékoztatták. Ebből az is kiderült: ha jelentősebb zavargások kezdődnének, akkor sem küldenének katonákat, hogy azonnal nyomják el azokat, a szerzetesrendek vezetőire bíznák a problémák megoldását.

Az új szabályozás azonban még nagyon érzékeny pont, és több tartományi vezető is tagadta létezését. Egy pekingi professzor szerint főleg azért adódhatnak problémák, mert a dalai láma szerepe nagyon összetett, és soha senki sem tekintett rá kizárólag vallási vezetőként.

A kormányzati gondolkodás megváltozásának az oka egyébként az lehet, hogy 120 tibeti szerzetes öngyilkossága után a kormány belátta: csökkenteni kell a hívőkre nehezedő nyomást. Egyes hírek szerint Tendzin Gyaco akár Hong Kongba is visszaköltözhet majd, mindenesetre egyelőre csak látogatóba hívták. A kínai kormány nemrég a vezető gyermekkori otthonát is felújíttatta, mintegy 250 ezer fontnyi összegből.

Rovatok