Index Vakbarát Hírportál

Vidékről is özönlenek a tüntetők Kairóba

2013. június 30., vasárnap 15:11

A Mohamed Murszi egyiptomi elnök iszlamista kormányával szemben állók ezrével utaztak vasárnap vidékről Kairóba, hogy csatlakozzanak a tüntetésekhez a Muzulmán Testvériség támogatta Murszi hivatalba lépésének első évfordulóján - jelentette a youm7 hírportál.

A főváros központi Tahrír terén kora délutánra már több ezren gyűltek össze és néztek farkasszemet az államfő híveivel, és követelték az elnök lemondását. Murszi hívei - szintén több ezren - már péntek óta ülődemonstrációt tartanak Kairó egy keleti negyedében, nem messze az elnöki palotától.

A portál szerint a vasárnap késő délutánra tervezett fő demonstráció helyszínét, a Tahrír teret és a környező utcákat már reggel fémrácsokkal és homokzsákokkal zárták körül. A súlyos zavargásoktól tartó hadsereg és a rendőrség országszerte megerősítette a nagy fontosságú létesítmények védelmét.

Az erőszakcselekményektől félve sokan nem mentek be dolgozni a vasárnapi munkanapon, és előző nap külföldiek ezrei hagyták el az egyiptomi fővárost. A Tahrír téren kívül az elnöki palota előtt is várható Murszi távozását követelő tüntetés vasárnap délután, és az ország más tartományaiban is terveznek tiltakozó akciókat.

Az iszlamista Muzulmán Testvériség elutasítja az elnök lemondására irányuló követelést. A Tamarod (Lázadás) nevű tiltakozó mozgalom - saját adatai szerint - az elmúlt hónapokban több mint 22 millió aláírást gyűjtött össze Murszi ellen. Az al-Ahram című hírportál a Muzulmán Testvériség egy tagjára hivatkozva azt közölte, hogy ismeretlenek Bani-Szveif településen felgyújtották a párt két épületét. Hivatalos forrás ezt nem erősítette meg.

Rovatok