Index Vakbarát Hírportál

Törvény írja elő a szülők látogatását Kínában

2013. július 1., hétfő 15:50

Gyakran meg kell látogatniuk szüleiket a kínaiaknak, vagy ha mégsem, legalább üdvözlőlapot kell küldeniük nekik – rögzíti a Kínában hétfőn életbe lépett törvény. Az új törvény egy külön bekezdésben az idősek elhanyagolását is megtiltja. A jogszabály általánosan fogalmaz és alig tartalmaz konkrétumokat, így azt sem tudni, milyen büntetés járhat a szabályszegőknek. Mindenesetre a szülők most már biztosan találkozhatnak gyermekeikkel, ha máshol nem, a bíróságon.

A jogszabály egyik megfogalmazója az Independentnek elmondta, a cél az volt, hogy jogokat harcoljanak ki az időseknek, hogy azok érzelmi támogatást kaphassanak. "Nyomatékosítani akartuk, hogy erre igény van" – mondta Xiao Jinming. A lapnak egy 57 éves, Kínában élő takarítónő az új törvényről azt mondta, "jobb mint a semmi". A nőt több száz kilométer választja el két fiától, és eddig csak évente egyszer láthatta őket. Szerinte a szabály nyomán ez most évi két alkalomra nőhet. "Mi kínaiak azért nevelünk gyerekeket, hogy amikor megöregszünk, ők gondoskodjanak rólunk" – nyilatkozta Wang Yi.

Kínában jelenleg csaknem 180 millió idős, azaz 60 évnél idősebb ember él, számuk a hivatalos becslések szerint az évtized közepére a 216 milliót, 2053-ra pedig a 487 milliót is elérheti. Ez utóbbi a teljes népességen belül 35 százalékos arányt jelentene. Az idős emberek nagy része ugyanakkor gyermekei nélkül él, mivel a fiatalok jelentős része az ország nyugati és középső részeiről a keleti partra vándorolt munkát keresni.

Az egy gyermeket engedélyező családtervezési politika 1979-es bevezetése miatt most sokan szembesülnek az úgynevezett "4-2-1 problémával" is. Ez azt jelenti, hogy egy kereső felnőttre két szülő és nem ritkán négy nagyszülő anyagi és erkölcsi támogatása hárul.

A jogszabály kritikusai szerint a kérdés jogi útra terelése helyett sokkal inkább erkölcsi és felvilágosító kampányokkal, a kérdést boncolgató filmekkel és írásokkal kellene felelősségre ébreszteni a lakosságot. A gondoskodás és a családközpontúság nem kényszeríthető ki törvényekkel – fogalmaznak a kritikusok.

Rovatok