Index Vakbarát Hírportál

Az egyiptomi hadsereg felfüggesztené az alkotmányt

2013. július 2., kedd 20:29

Az egyiptomi hadsereg felfüggesztené az alkotmányt és feloszlatná a parlamentet, ha az iszlamista Mohamed Murszi államfő és liberális ellenzéke nem tud megállapodni a belpolitikai válság rendezéséről legkésőbb szerdán - közölte egy katonai forrás kedden.

A fegyveres erők legfelső tanácsa még vitatkozik a helyzet megoldását célzó terv részleteiről, amelyek változhatnak a további politikai fejlemények és konzultációk hatására - mondta a forrás a brit hírügynökségnek.

A hadsereg főparancsnoka hétfőn intézett ultimátumot a politikai erőkhöz, hogy 48 órán belül állapodjanak meg a hatalom megosztásáról. Ellenkező esetben a fegyveres erők a saját "menetrendjüket" követik. Murszi és ellenzéke az első 24 óra alatt nem állt szóba egymással, vagy legalább is nem érkeztek erről hírek.

Technokraták kormánya jöhet

A tábornokok elképzelései között szerepel egy közbenső, átmeneti, vegyes összetételű tanács létrehozása az összes politikai fél képviselőiből, neves technokratákból és az ifjúság aktivistáiból. Ez a tanács igazgatná az országot mialatt néhány hónapon belül új alkotmányt fogalmaznának meg. Ezt új elnökválasztás követné, de a parlamenti választásokat elhalasztanák addig, amíg szigorú szabályokat nem alkotnak a képviselőjelöltekről.

A fegyveres erők ezen az alapon kezdenének tárgyalásokat az ellenzék fő erejével és más politikai, vallási és ifjúsági szerveződésekkel, ha a Murszinak adott határidő eredmény nélkül jár le. Az ő sorsáról nem szólnak a tervek, de az már felmerült, hogy ideiglenes államfőként Adli Manszúr, az alkotmánybíróság elnöke kerülhetne a helyére.

Az egyiptomi ellenzék bejelentette kedden, hogy Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség volt vezetője fogja képviselni a belpolitikai válság megoldását célzó tárgyalásokon.
A Június 30. Front, más néven Nemzetmegmentési Front az államfő vezette iszlamistákkal szemben fellépő legfontosabb ellenzéki pártok és mozgalmak ernyőszervezete egy nyilatkozatban közölte, hogy el-Baradei lesz a "hangja", és megbízzák egy "forgatókönyv kidolgozásával", amelynek a célja a "politikai átmenet" véghezvitele.

A kairói Tahrír téren kedden is tüntetők táboroztak, és újabb nagy menetre készülnek. Az egyik külvárosban és Alexandriában kisebb utcai összecsapások voltak tüntetők és ellentüntetők között. Az utóbbi helyszínen katonák választották szét a riválisokat. A hadsereg arra készül, hogy a fővárosban is erre kap parancsot.

Murszi nem mond le

Drámai hangú televíziós beszédben utasította el az ellenzék által követelt lemondását szerdára virradó éjjel az egyiptomi elnök. A nemzethez intézett üzenetében Mohamed Murszi hangsúlyozta, hogy egy évvel ezelőtt demokratikus választások útján került hatalomra. „Ehhez a törvényességhez ragaszkodom" - jelentette ki az államfő, hozzátéve: "én vagyok Egyiptom elnöke, aki valamennyi egyiptomi állampolgárt képviseli. Életemmel is megvédem az elnöki hivatal törvényességét” –mondta 40 perces televíziós beszédében Murszi, aki felszólította az egyiptomiakat, hogy utasítsák el a törvényes renddel szembeni fellépéseket.

A több mint 40 perces beszédben az elnök elismerte, hogy hivatali tevékenységének eddigi egy évét nehézségek kísérték, azt hangoztatta ugyanakkor, hogy a korábbi rezsim korrupt maradványaival kellett megküzdenie.

Éjszakai beszédében Murszi elutasította a hadsereg ultimátumát, hangoztatva, hogy csakis az alkotmánynak megfelelő törvényesség biztosíthatja a polgárháború elkerülését.

Rovatok