Index Vakbarát Hírportál

Már idén szentté avathatják II. János Pált

2013. július 2., kedd 21:40

A Vatikán már elismerte a második, II. János Pál közbenjárására történt csodát is, így akár idén szentté avathatják a lengyel pápát – adta hírül a BBC. A Szentek Ügyei Kongregációja szerint egy 2011. május elsején, tehát közvetlenül a pápa boldoggá avatása után tapasztalt „megmagyarázhatatlan gyógyulás″ a pápa közbenjárására történt.

A szentté avatáshoz, vagyis a kanonizációhoz Ferenc pápa beleegyezésére is szükség lesz. A kongregáció keddi ülésén állítólag egy decemberi dátumot vitattak meg a bíborosok és püspökök, tehát elképzelhető, hogy december 8-án, a szeplőtelen fogantatás ünnepén avatják majd szentté II. János Pált, akár XXIII. Jánossal egyszerre.

A katolikus egyház fogalommagyarázata szerint a boldoggá avatás (beatifikáció) gyakorlatilag a szentté avatást (kanonizáció) megelőző lépés, a két fogalom teológiai tartalma ugyanaz: annak az ünnepélyes kinyilvánítása, hogy az elhunyt hősies fokban gyakorolta az erényeket (hitvalló), vagy pedig életét áldozva tett tanúságot Krisztusba vetett hitéről (vértanú). A különbség annyi, hogy a boldoggá avatás során az egyház megengedi az illető tiszteletét egy adott közösség számára, a szentté avatás során viszont az egyház számára elrendeli hivatalos tiszteletét.

II. János Pál 1983-ban egyszerűsítette a szentté avatás procedúráját, azóta nem szerepel az eljárásban az ördög ügyvédje (advocatus diaboli), és csökkentették a szükséges csodák számát is. A lengyel pápa volt az első, aki 300 év után először Rómán kívül avatott boldoggá 14 személyt Manilában.

A szentté avatás előfeltétele, hogy a boldoggá avatott személy közbenjárására beatifikációja, azaz boldoggá avatása után csoda történjen.

A szentté avatás folyamatában ha a csoda a kivizsgálás során hitelesnek bizonyul, az ügyet összefogó Compendium készül, ezt minden Rómában tartózkodó bíboros és püspök véleményezi. A pápa konzisztóriumon hallgatja és erősítheti meg álláspontjukat. A Kongregáció gondoskodik a szentté avatást tanúsító latin nyelvű hivatalos dokumentum, a Litterae Decretales elkészítéséről.

II. János Pál 2005-ban halt meg, 84 éves korában. Utódja, XVI. Benedek 2011 májusában avatta boldoggá.

Rovatok