Index Vakbarát Hírportál

Már két portugál miniszter mondott le

2013. július 2., kedd 19:35

Lemondott Paulo Portas portugál külügyminiszter, a középjobb kormánykoalíció kisebbik pártjának vezetője az ország megszorítási politikája miatt – adta hírül az AP. Két nap alatt ez már a második lemondás: hétfőn Vitor Gaspar pénzügyminiszter mondott le.

Portas többször is felszólalt Gaspar intézkedései ellen: ellenezte a közszféra bércsökkentéseit, a nyugdíjcsökkentést és az adóemeléseket. Gaspart Pedro Passos Coelho miniszterelnök, a szociáldemokrata párt elnöke támogatta. Gaspar lemondása után Passos Coelho Maria Luis Albuquerqu-et nevezte ki a helyére, aki szintén a megszorítások híve.

Lemondását Portas 30 perccel azelőtt jelentette be, hogy Albuquerque letette a hivatali esküt. Portas arra egyelőre nem tett utalást, hogy kivonja-e pártját a koalícióból, mely nélkül a kormány elvesztené parlamenti többségét.

A portugál kormányfő kedd este bejelentette, hogy nem fogadja el Paulo Portas lemondását, mert az kormányválságot okozna. „Korai lenne elfogadni, tekintettel arra, hogy politikai instabilitással fenyeget″ – közölte az országhoz intézett nyilatkozatában Pedro Passos Coelho, aki azt is megerősítette, nem mond le, hanem tovább küzd az ország talpra állításáért.

Portugália 78 milliárd eurós, azaz 22 ezer milliárd forintos mentőcsomagot kapott két éve. Sokak szerint a megszorítások miatt több mint 17 százalékos a munkanélküliség, és tart majdnem három éve a recesszió.

Rovatok