Index Vakbarát Hírportál

Venezuela és Bolívia is befogadná Snowdent

2013. július 2., kedd 18:46

Venezuela és Bolívia jelezte, megfontolná, hogy menedékjogot adjon a kémkedéssel vádolt amerikai informatikusnak, Edward Snowdennek.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) korábbi munkatársa ellen vádat emeltek hazájában, miután információkat szivárogtatott ki az amerikai szervek titkos adatgyűjtési gyakorlatáról. Az informatikus - aki jelenleg feltehetően a moszkvai Seremetyjevo nemzetközi repülőtér tranzitvárójában tartózkodik - a WikiLeaks portál szerint 21 országban kért menedéket, de az Oroszországnak benyújtott kérelmet visszavonta.

Európából Ausztriában, Finnországban, Franciaországban, Hollandiában, Írországban, Izlandon, Lengyelországban, Németországban, Norvégiában, Olaszországban, Spanyolországban és Svájcban kért menedéket. Emellett két ázsiai ország - India és Kína - és hat latin-amerikai ország, Bolívia, Brazília, Ecuador, Kuba, Nicaragua és Venezuela hatóságainak juttatott el ilyen kérelmet.

Az európai országok közül Ausztria, valamint a finn, a holland, az ír, a lengyel, a német, a norvég, a spanyol és a svájci hatóságok közölték, hogy nem biztosítanak menedékjogot a kiszivárogtatónak, mert törvényeik szerint külföldről nem lehet menedékjogot kérni. Olaszország közölte, hogy tanulmányozza a kérdést. Franciaország közölte, hogy nem kapott ilyen hivatalos kérelmet, Izland nem reagált.

India elutasította a kérelmet, Kína nem volt hajlandó megerősíteni, érkezett-e menedékkérelem a kínai hatóságokhoz Snowdentől.

Brazíliában a külügyi szóvivő közölte, hogy a dél-amerikai ország nem nyújt menedéket az amerikai informatikusnak. Rafael Correa ecuadori elnököt idézve azt írta a The Guardian című londoni lap: Ecuador addig nem tudja megvizsgálni Snowden menedékkérelmét, amíg az amerikai nem lép ecuadori területre, de a quitói kormány nem fog segíteni az informatikusnak eljutni a dél-amerikai országba.

Kubából és Nicaraguából kedd délutánig nem érkezett hivatalos állásfoglalás.

Nicolás Maduro venezuelai elnök védelmébe vette Snowdent. Kijelentette Moszkvában a földgázexportőr országok találkozóján: ideje lenne abbahagyni egy olyan ember szidalmazását, aki "valami nagyon fontosat tett az emberiségért", és "megérdemli, hogy megvédje a világ".
Evo Morales bolíviai elnök - aki szintén részt vesz a moszkvai találkozón - azt mondta, Bolívia megfontolná Snowden menedékkérelmét, de egyelőre nem érkezett ilyen kérelem a bolíviai hatóságokhoz.

Rovatok