Index Vakbarát Hírportál

Depardieu elefánt a kaukázusi porcelánboltban

2013. július 3., szerda 18:14

A grúz hatóságok sérelmezik, hogy Gérard Depardieu megsértette a kaukázusi állam törvényeit. A francia színész a közelmúltban az országtól elszakadt Abháziában szeparatista vezetőkkel találkozott, amiről elmulasztotta értesíteni a grúz hatóságokat – értesült a Reuters hely hatósági forrásokból.

A „kaukázusi reintegrációért felelős” miniszterhelyettes szerint az általa elkövetettekért Depardieu ezért ugyan büntethető lenne, de letartóztatni azért nem fogják ezért. „Valószínűleg nem tudja, mi történik Abháziában” – mondta Ketevan Csikelasvili.

Depardieunek Vlagyimir Putyin orosz elnök januárban adott orosz állampolgárságot, miután a 64 éves színész hevesen bírálta a 75%-os francia „milliomosadó” tervezett bevezetését szülőhazájában.

Az Abházia - és a szintén Grúziától elszakadni kívánó Dél-Osztétia – melletti kiállás az orosz nagyhatalmi törekvéseket támogató politikai gesztus. Az érdekszférájukhoz tartozó kaukázusi szakadár köztársaságokért Oroszország 2008-ban ötnapos háborút vívott Grúziával, a nagyhatalmak közül egyedül Moszkva ismeri el őket önálló államnak.

Depardieu korábban Csecsenföldre is ellátogatott, ahol összeölelkezett az ottani erősemberrel, a Ramzan Kadirovval. Emberi jogi szervezetek Kadirov apparátusát emberrablásokkal, kínzással és gyilkosságokkal vádolják.

Rovatok