Index Vakbarát Hírportál

Kényszerből szállt le Morales elnöki gépe Bécsben

2013. július 3., szerda 07:00 | aznap frissítve

Cikkünk folyamatosan frissül.

Evo Morales gépe elhagyta a bécsi repülőteret szerdán fél 12-kor. A bolíviai elnök repülőgépe kényszerből Bécsben szállt le kedd éjszaka, mert korábban több ország reptere nem engedte tankolni a gépet. Bolíviai források azt állították, hogy Portugália nem engedte tankoláshoz leszállni, Franciaország és Spanyolország a légterébe sem engedte be a bolíviai elnök gépét, amely Moszkvából tartott a dél-amerikai országba. Végül mindenkitől megkapta a légtér-áthaladási engedélyt, ezért félnapos veszteglés után elhagyta az osztrák repteret. A gép itt követhető a Flight Radaron.

A repülőgép kálváriáját az okozta, hogy egyes feltételezések szerint a bolíviai elnök gépén magával hozta Moszkvából az amerikai Nemzeti Biztonsági Hatóság (NSA) lehallgatási botrányát kirobbantó Edward Snowdent.

Az AP hírügynökség délelőtt 11 órai beszámolójából az derült ki, hogy Evo Morales gépe valóban Bécsben vesztegelt, de a francia és spanyol hatóságok is cáfolták a bolíviaiak állításait. Az AP francia és spanyol külügyminisztériumi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy simán átengedték a légterükön a bolíviai elnök gépét, sőt, a spanyolok leszállási-tankolási engedélyt is adtak, így nem értik, hogy Moralesék miért állítják ennek ellenkezőjét. A Guardian szerint Michael Spindelegger osztrák külügyminiszter azt mondta, hogy az osztrák hatóság tagjai jártak a gépen, de nem látták rajta Snowdent. A bolíviai delegáció hat tagja elhagyta a repülőt és az éjszakát Bécsben töltötte.

„Nem teljesen világos, hogy mi történt ma reggel és miért irányította át a járatot Franciaország és Portugália” – közölte a Reutersszel az Európai Bizottság szóvivője, hozzátéve ugyanakkor, hogy minden ország szuverén joga rendelkeznie a légtere használatáról.

A 30 éves Edward Snowden június 23. óta a moszkvai Seremetyevo repülőterének tranzitvárójában vesztegelt, miután hiába fordult eddig 21 országhoz menekültjogi kérelemmel. Az orosz fővárosba a Kínához tartozó Hongkongból érkezett. Washington kifogást emelt amiatt, hogy a különleges sátuszú város – minden bizonnyal Peking hozzájárulásával – úgy tette lehetővé Snowden elutazását, hogy annak útlevelét az amerikai hatóságok már érvénytelenítették.

„Nem tudjuk, ki találta ki ezt a hazugságot” – kommentálta a Snowden bolíviai meneküléséről szóló feltételezést szerda reggel a teleSUR csatornának a bolíviai külügyminiszter. David Choquehuanca szerint lehetetlen, hogy a delegáció tagjain kívül más is felkerülhetett volna az elnöki gépre. A külügyminszter szerint amerikaiak állnak a híresztelés mögött, amellyel kockára tették a bolíviai elnök életét – tudatta a Reuters, hozzátéve, hogy Olaszország is megtagadta a leszállási engedélyt Morales gépétől.

Bolíviát korábban is Snowden egyik lehetséges célállomásának tekintették, már akkor is, amikor Ecuador még nem utasította el az Egyesült Államok által körözött férfi menedékkérelmét. Morales maga is elismerte, hogy készek lennének befogadni őt, ám szavai szerint ilyen irányú kérelmet nem kaptak Snowdentől.

A hét elején Moszkva is szóba került Snowden menedékeként, ám Vlagyimir Putyin kétértelmű nyilatkozata után erről letett az amerikai. Az orosz elnök ugyanis kijelentette: csak akkor maradhat az országban a fiatalember, ha felhagy a további szivárogtatással. „Ezt azonban nem fogja megtenni, hiszen az emberi jogok harcosának tartja magát“ – mondta némi iróniával Putyin, jelezve, hogy Moszkvának is az lenne a legjobb, ha Snowden továbbállna.

Rovatok