Index Vakbarát Hírportál

Murszi megbukott

2013. július 3., szerda 13:57 | aznap frissítve

Egyiptomban van? Beleszaladt a tüntetésekbe? Mit tapasztalt? Beszámolóját, kérjük, küldje el nekünkCikkünk folyamatosan frissül.

Szerdán fél ötkor járt le a hadsereg által az egyiptomi elnöknek adott ultimátum, és estére Mohamed Murszi, Egyiptom elnöke lényegében elvesztette hatalmát, az események menetére szemmel láthatóan semmilyen befolyása nincs. A hadsereg az alkotmányt felfüggesztette, az alkotmánybíróság elnökét ideiglenes elnöknek nevezte ki, szakértői kormány alakult, hamarosan előrehozott választások lesznek. Mindezt szerda este 9 óra körül az állami tévé élő adásában jelentette be el-Szisszi tábornok, a hadsereg főparancsnoka. Az ultimátum lejárta után Kairóban egyre több helyen tűntek fel katonai járművek, az állami tévét már korábban megszállták, miközben az utcákon több százezres tömeg hömpölyög. A legendássá vált Tahrír tér újra megtelt, és Murszi bukását tűzijátékkal ünneplik.

Murszi ugyanakkor egy facebook-üzenetében azt jelezte, nem mond le, békés ellenállásra szólított fel, de komoly, őt támogató erőt ezekben az órákban nem látni Egyiptomban, minden valószínűség szerint véglegesen elszigetelődött. Szerdán több minisztere lemondott, közeli, bizalmi emberei is arról számoltak be, támogatottjuk elvesztette a hatalmát. Az ultimátum lejárta után az a hír terjedt el, hogy utazási tilalmat rendeltek el vele szemben. Csütörtök hajnalban a Muzulmán Testvériség szóvivője twitter üzenetében azt állította, hogy Mohamed Murszit és az elnöki stáb több tagját házi őrizetben tartják.

A nyugati világ ugyanakkor nem tapsol a fejleményeknek. Alighanem általános aggodalmat fogalmazott meg Graham Boyce, korábbi kairói brit nagykövet, amikor arról beszélt: Murszi, bármi is legyen róla a véleményünk, egy tisztességes választáson győzött, és nagy veszélyt jelent Egyiptom jövőbeli elnökeire nézve is, ha egy népfelkelés megfoszthatja őket hatalmuktól.

Az elnök napközben egyezséget ajánlott a hadseregnek, de a katonaság ezt visszautasította. Az ajánlat szerint egy nagykoalíciós kormányt hoztak volna létre minden fél részvételével, egy tanács pedig az alkotmány reformjával foglalkozott volna. Szerda délután ötkor az elnök újra egyezséget ajánlott. Megismételte, hogy minden fél bevonásával alakíthatnának kormányt és az alkotmányt is felülvizsgálhatnák.

„Arra kérjük a hadsereget, hogy védje meg az egyiptomiakat, mivel Mohamed Murszi elnök elvesztette az eszét és polgárháborúra bújtja fel a lakosságot” – közölte délután Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség volt vezetőjének ellenzéki pártja szerdán.  El-Baradei délután találkozott a hadsereg vezetőjével, el-Szisszi tábornokkal. A találkozó előtt közzétett hírek szerint el-Baradei „sürgetni fogja a hadsereget, hogy avatkozzon be és akadályozza meg a vérontást”.

El-Baradeit korábban az ellenzéki pártok közös képviselőjüknek választották meg, katonai források szerint el-Baradei az ellenzék képviselőjeként találkozott a hadsereg főparancsnokával. A vezető mellett az egyiptomi keresztényeket képviselő kopt pápa és az ország főbb muszlim vezetői is megbeszélést folytattak a főparancsnokkal: a megbeszélésen az ultimátum lejárta után követendő menetrendről, a további lépésekről tárgyaltak.

Katonai puccs

„Tudom, hogy ezek az utolsó sorok, amiket ide írhatok”, írta Murszi egyik vezető tanácsadója a hivatalos Facebook oldalán. A drámai hangú közleményben katonai puccsnak nevezte a most zajló eseményeket és a demokráciát félti. Az ellenzék visszautasította a kijelentést: „Csak Isten állíthatja meg a tömegeket”, írják.

Egyiptomi biztonsági erők utazási tilalmat rendeltek el az elnökre és muszlim vezetőkre vonatkozóan, közölte az AFP. A reptéri hatóságok szerint megtiltották nekik, hogy politikusokat engedjenek elutazni.

Szíria szerint fontos a demokrácia

Asszad szíriai diktátor mindeközben lemondásra szólította fel Mohamed Murszi egyiptomi elnököt, írja az izraeli Ynet. A szíriai rezsim, mely saját polgárai közül több tízezret ölt meg az elmúlt hónapokban, most a demokratikus alapelvekre és legitimációs problémákra szinte kényesen érzékenynek mutatkozik.

„Egyiptom le fogja győzni a válságot, ha Murszi megérti, hogy az emberek többsége nem ismeri el őt”, jelentette ki Omran a-Zoabi, szíriai propagandaminiszter. A szíriai rezsimmel szemben régóta kritikus Murszi múlt hónapban felfüggesztette az egyiptomi-szíriai diplomáciai kapcsolatokat.

A kormánypárt szóvivője szerint „totális katonai puccs zajlik, a hadsereg tankjai megindultak az utcákon”. A Kairói Egyetem környékén, ahol a tegnapi nap legvéresebb eseményei zajlottak, rendkívül erős a katonai jelenlét. A katonai járművek megközelítették a tüntetők központját, a Tahrir teret is, és állítólag a levegőbe is lőnek.

A BBC élő közvetítésében látszott, hogy az ellenzéki tüntetők tüzijátékot lőttek a levegőbe Kairóban. A város néhány részén „eksztatikus örömmel” fogadták a hadsereget a tüntetők. A katonák a járművekben hagyták a fegyvereiket.

Az Egyesült Államokat "nagyon aggasztja" az Egyiptomban kialakult helyzet - mondta szerdán az amerikai külügyi szóvivő. Jen Psaki kijelentette: az egyiptomi helyzet továbbra is "cseppfolyós", és az Egyesült Államok nem tudja megerősíteni, hogy Egyiptomban katonai puccs van-e folyamatban. Az amerikai külügyminisztérium részlegesen evakuálta az ország kairói nagykövetségét, és készültségbe helyezték a Dél-Európában állomásozó tengerészgyalogosokat. A Fehér Ház rendkívüli tanácskozást hívott össze, amelyen Barack Obama és az USA kormánya, valamint a CIA vezetői és más tisztségviselők többek közt arról hoznak döntést, hogy puccsnak tekintsék-e Mohamed Murszi eltávolítását. Amennyiben kijelentik, hogy katonai államcsíny történt, az Egyesült Államoknak fel kell függesztenie az arab ország hadseregének juttatott 1,5 milliárd dolláros támogatás folyósítását - írja az MTI.

Kié a tévé?

Az al-Dzsazíra nemzetközi hírcsatorna kairói irodáját elözönlötték az egyiptomi biztonságiak, és az élő adás kellős közepén letartóztatták a műsorvezetőt, a vendégeit és a producereket. Egyiptomban számos más tévétársaság adását is kikapcsolták. Az Amnesty International máris aggodalmát fejezte ki a szólásszabadság korlátozása miatt, és arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyiptomi rendőrség számláján már eddig is súlyos ügyek voltak, és nagyon oda kell figyelni, hogy ne ismételjék meg a korábbi jogsértéseket. Az MTI szerint Egyiptom új katonai vezetői biztosították az Egyesült Államok kormányát arról, hogy nem kívánják hosszú ideig kormányozni az országot.

„A repülőtér bejáratánál tankok és gépfegyveresek. Ma bejártuk Kairót, és sikerült elkerülnünk minden tüntetést. Alig van turista, nagyon gördülékeny a városnézés”, írta egy olvasónk. Az egyiptomi központi bank utasítást adott ki, hogy a pénzintézeteket be kell zárni a hadsereg közleményének kiadása előtt.

Kairóban egyre több helyen tűnnek fel katonai járművek. „A katonák bejöttek egy kávézóba, ahol a barátaim ittak és mindenkit hazaküldtek”, írta le a helyzetet egy twittelő.

Eddig tizenhatan haltak meg, és nagyjából kétszázan sérültek meg a tüntetésekben, az eseményekről tudósító újságírók közül többeket is bántalmaztak. A legnagyobb összecsapás Gízában volt, az egyetem közelében. Gíza kormányzója szerdán lemondott.

Már ünnepelnek a Murszi-ellenes tüntetők

"Murszi megérdemeli az ilyen véget. Csak a Muzulmán Testvériség elnöke volt" – mondta a 40 éves Amr Mohamed kislányával a vállán Heliopolisz városnegyedben, az elnöki hivatal közelében.

Az egyáltalán nem biztos, hogy Murszi, aki kedd óta nem jelent meg a nyilvánosság előtt, az épületben tartózkodik, de ezzel mit sem törődnek a tüntetők, akik számára a hely jelképes jelentőséggel bír. Nők egy csoportja egy asztalt állított fel az utcán, ahol vizet és datolyát osztanak.

A magas fallal körülvett elnöki palota előtt húzódó széles sugárutakon az engedelmes tömeg zászlókat lenget és hazafias himnuszokat énekel.

Nem sokkal távolabb, a védelmi minisztériumnál, Abdel-Fattah esz-Szíszi tábornok főhadiszállásánál is ünnepi a hangulat: a védelmi minisztert máris az elnök "megdöntőjeként" ünneplik.

A tömeg itt is zászlókat lenget, és azt skandálja: "Egyiptom, Egyiptom!", illetve "Takarodj! Takarodj!" Ez utóbbi az elnöknek szól. Utcai árusok Szíszi tábornok képmását kínálgatják, mások pedig "Isten megvédi a hadsereget" feliratú zászlókat árulnak. Emelvényt is állítottak, amelyről hangosbeszélőn mindenkit arra kérnek, hívja el barátait a Murszi-ellenes tüntetésekre.

"Kairóban vagyok,

és szeretnék röviden beszámolni arról, hogy mit látok" - írja olvasónk. "A Tahrir téren nem voltunk, Manial városrész, ahol vagyunk csöndes, olyan, mintha nem is történne semmi különös az országban, 2-3 óránként elrepül egy katonai helikopter. Az összes helyi ismerőstől azt halljuk, hogy a rendőrség és a katonaság a tüntetők oldalán áll. Több Muszlim Testvériség oldalán álló fegyverest őrizetbe vett a rendőrség. A katonák fegyvereiket hátrahagyva érintkeznek az elnök ellenes tüntetőkkel. Az utolsó tüntetésekig ez nem így volt, a rendőrség és a katonaság is a kormány oldalán állt. Azt mondják az országban körülbelül 4 millió támogatója van az elnöknek. Az összes többi az ellenzék. A választásokra meg nem mentek el az emberek, csak a Murszi-hívek, azok viszont mind, így kerülhetett a kisebbség hatalomra, így kerülhetett most ennyi ember az utcára. Ha a katonaság és a rendőrség is a nép nagyobbik része mellett áll, akkor nagyon nem egyenlő a két oldal. Arra nem számíthatunk, hogy az ország hatalmas csatatérré változik. Kisebb csatatér lehet  (4 millió vagy 80 millió) ez a napokban kiderül."

Rovatok