Index Vakbarát Hírportál

Békésen ünnepelték Murszi leváltását

2013. július 4., csütörtök 12:35

A magyarok által is kedvelt egyiptomi üdülőhelyen, Hurghadában békésen ünnepelték csütörtökre virradóra Mohamed Murszi államfő elmozdítását; a helyiek ugyanúgy kezdték a napot, mint más hétköznapokon.

Bolubás Brigitta, aki évek óta Hurghadában él, elmondta: miután Abdel-Fattah esz-Szíszi, a hadsereg főparancsnoka szerda esti televíziós nyilatkozatában bejelentette a leváltást, több százan vonultak ki a város főutcájára. Kora hajnalig zenével, a himnusszal és tűzijátékkal üdvözölték a bejelentést, hasonlóan más városokhoz. Beszámolója szerint a közösségi oldalakon szervezett felvonulás népünnepély volt, a turisták közül is sokan együtt vonultak a menettel, vagy épp fotózták azt. A felvonuláson semmilyen atrocitás nem történt.

Bolubás Brigitta elmondta azt is, hogy Mohamed Murszi hívei is összegyűltek a városban, de a hatóságok igyekeztek elkülöníteni a két tábort. Kedd este ugyanis összeszólalkozott a városban a két csoport, de ennek során sem lett senkinek komoly sérülése.

Bárdos Zoltán búvároktató ugyancsak arról számolt be, hogy a településen nyugalom van. Ő egy futballmeccs utáni örömmámorhoz hasonlította az esti felvonulást. Hozzátette: mindössze annyit lehet érzékelni a történtekből, hogy a városházánál több katona őrködik, és a repülőtéren is növelték a biztonsági személyzet számát.

Bárdos szerint előfordulnak üzemanyag- és áramellátási gondok, de szerinte ezek csak időlegesek. A városban nincs gond sem az élelmiszerellátással, sem más szolgáltatással. Egyedül az internetelérhetőség akadozik időnként, de ennek szerinte elsősorban az az oka, hogy az emberek az eseményeket folyamatosan követik és osztják meg a közösségi portálokon.

Bárdos Zoltán szerint Hurghada belvárosa zsúfolásig telt turistákkal.

Rovatok