Index Vakbarát Hírportál

Dél-Korea megint tárgyalna az északiakkal

2013. július 4., csütörtök 09:20

Dél-Korea ismét tárgyalóasztalhoz ülne az északiakkal, először a keszongi ipari terület újranyitásáról beszélnének. A két Korea áprilisig közösen működtette az Észak-Koreában fekvő ipari parkot, ahol több mint 123 dél-koreai tulajdonú gyár van. Áprilisban azért állt le a termelés, mert az északiak a fegyveres konfliktus növekvő veszélyére hivatkozva evakuálták a több mint 53 ezer északi dolgozót.

A gyárak újranyitása az északiaknak is érdeke: a közösen működtetett komplexum a Telegraph szerint évi több mint 20 milliárd forintnak megfelelő összeget fizet ki bérekben a dolgozóknak.

A tárgyalások legutóbb három hete szakadtak meg Észak- és Dél-Korea között, szerdán azonban a két ország újra megnyitotta a kormányokat összekötő diplomáciai forródrótot. Ezen a vonalon értesítette most a déli kormány Észak-Koreát, hogy ismét tárgyalnának. A nyomás a déli kormányon is magas: az esős évszak közeledtével a déli tulajdonosoknak mielőbb vissza kellene térniük a gyárakba, hogy kezelhessék a monszun okozta károkat.

A két Korea hivatalosan még mindig háborúban áll, de köztük 1953 óta tűzszünet van érvényben. Az utóbbi időben, elsősorban az észak-koreai atomprogram hatására, a két ország viszonya egyre feszültebbé vált. Ha a tárgyalások valóban megvalósulnak, a két Korea képviselői hat év óta először ülnek majd ismét tárgyalóasztalhoz.

Rovatok