Index Vakbarát Hírportál

Moszkva kikéri magának Morales feltartóztatását

2013. július 4., csütörtök 16:28 | aznap frissítve

Az Evo Morales bolíviai elnököt szállító repülőgép francia, spanyol, portugál területen való átrepülésének megtagadása nemcsak Bolíviával, hanem Oroszországgal szemben is barátságtalan cselekedetnek tekinthető, mondta Alekszandr Lukasevics orosz külügyi szóvivő. Kijelentette, hogy az említett országok hatóságai ezzel veszélyeztetették a szuverén állam vezetőjének és a repülőgép fedélzetén tartózkodó többi utasnak a biztonságát.

A Kreml csak most szólalt meg azzal kapcsolatosan, hogy szerdán a Moszvkából hazatérő Evo Morales gépének le kellett szállnia Bécsben, mert több európai ország nem engedélyezte áthaladását a légterén „technikai okokra" hivatkozva. A bolíviai államfő és munkatársai fél napot töltöttek akaratuk ellenére az osztrák fővárosban, a gépet pedig az osztrák hatóságok Morales beleegyezésével átkutatták.

A bolíviai kormány szerint a külföldi hatóságok amerikai nyomásra cselekedtek, valójában arra gyanakodtak, hogy a fedélzetén rejtőzködik Edward Snowden, a hazájában kémkedéssel vádolt amerikai informatikus, aki ellen az USA-ban büntetőeljárást indítottak, és kiadatását kérték minden olyan országtól, amelynek területén megfordult vagy megfordulhat.

A Rosszija 24 állami hírtelevízió jelentése szerint az amerikai titkosszolgálatok volt alkalmazottja még mindig a moszkvai Seremetyjevo nemzetközi repülőtér tranzitvárójában tartózkodik, immár június 23. óta.

Rovatok