Index Vakbarát Hírportál

A hadsereg szétcsapott a tüntetők között

2013. július 5., péntek 15:55 | aznap frissítve

Az egyiptomi hadsereg közbelépett, és megtisztította azt a hidat, ahol a Tahrír tér közelében összecsaptak a megbuktatott Mohamed Murszi hívei, és a Murszi-ellenes tüntetők között, írja a CNN.

Az Október 6. hídon kövekkel dobálta egymást a két tábor, több százan rohantak egymás felé. Egy videón egy égő autó látszódott a hídon, és úgy tűnt, mindkét oldal barikádokat próbál emelni. Végül több páncélos járművet vezényeltek a hídra, hogy távol tartsák Murszi támogatóit, akik az állami televízió épületénél, a Nílus partján gyülekeztek. „Mi nem foglalunk állást egyik fél mellett sem. A mi feladatunk a tüntetők életének megvédése" – mondta az egyik ezredes.

Az állami tévé az egészségügyi minisztériumra hivatkozva azt mondta be, hogy országszerte tizenhét ember meghalt a pénteki összecsapásokban. A CNN-nek korábban Ahmed Oszman, az egészségügyi minisztérium szóvivője hét halottról, legalább 260 sebesültről beszélt. A BBC 316 sérültről ír. A CNN legfrissebb adatai szerint már 17 halottja van az összecsapásoknak.

A hatóságok kijárási tilalmat vezettek be az Észak-Sínai kormányzóság két, Izraellel és a Gázai-övezettel határos városában, Sejk-Zuveidben és Rafahban. Motoros fegyveresek öt rendőrt lőttek agyon pénteken ebben a térségben.

A legfrissebb jelentések szerint Murszi hívei megtámadták az Észak-Sínai kormányzósági hivatalát és az épületre felvonták a zászlajukat. A tüntetők behatoltak az épületbe, ahonnan a biztonsági erők tűzpárbaj után kivonultak.

Már délután gyülekeztek

A pénteki ima után Murszi több ezer híve gyűlt össze egy kairói mecset közelében, és a köztársasági gárda azon laktanyájánál, ahol állítólag Murszit őrzik. Az egyiptomi katonák tüzet nyitottak Murszi támogatóira, legalább három ember meghalt. A BBC tudósítóját, Jeremy Bowent is eltalálta néhány sörét, de a Twitteren azt írta, hogy jól van.

A hadsereg szóvivője azt állította, hogy nem használtak éles lőszert, csak könnygázt és vaktöltényt vetettek be, de a BBC tudósítója szerint a katonák akkor nyitottak tüzet, amikor a tömeg feléjük nyomult. Először a levegőbe lőttek, de aztán már az emberekre.

Gízában a CNN szerint egy ember meghalt, heten megsebesültek, amikor fegyveresek megtámadtak egy rendőrkapitányságot. Alexandriából és más nagyvárosokból is összecsapásokról érkeztek hírek.

A megbuktatott elnök támogatói pénteken országszerte a katonai hatalom ellen tüntettek, de a Murszi elmozdítását ünneplők is utcára szólították támogatóikat. Megjelent egy kairói tüntetésen és beszédet intézett a több tízezres iszlamista tömeghez Mohammed Badie, a Muzulmán Testvériség szellemi vezetője. Az egyiptomi katonai hatóságok szerdán azt közölték a MENA hírügynökség révén, hogy Badiét őrizetbe vették, és ugyanabban a börtönben őrzik, ahol korábban a 2011-ben menesztett Hoszni Mubarak elnököt.

Este az állami televízió székházához vonult Murszi több ezer híve. Elhaladtak a Tahrír tér közelében is, ahol a Murszi-ellenes tüntetők gyűltek össze. A Nílus hídjánál felsorakozott katonák és páncélozott járművek igyekeztek távol tartani egymástól a két tábort.

Feloszlatták a felsőházat

Az egyiptomi főügyész péntek este szabadlábra helyezte Szaad el-Katatnit, a Muzulmán Testvériség által létrehozott Szabadság és Igazság Párt vezetőjét, a parlament korábbi elnökét, valamint Rasid el-Bajumit, a Muzulmán Testvériség helyettes vezetőjét.

Az ideiglenes egyiptomi államfő, Adli Manszúr, az alkotmánybíróság elnöke közben rendeletben feloszlatta a parlamentet, valamint új vezetőt nevezett ki a hírszerzés élére. A parlamentnek csupán a felsőháza, a súra tanács volt működőképes, miután a katonai irányítás alatt lévő hatóságok tavaly, röviddel Mohamed Murszi elnökké választása előtt feloszlatták az alsóházat, így az iszlamista többségű felsőház látta el a törvényhozói feladatokat is.

Az egyiptomi és az izraeli haderő vezérkari főnökével is tárgyalt az elmúlt napokban Martin Dempsey tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke. A megbeszélések pontos részleteiről azonban nem beszéltek.

Leminősített a Fitch

Közben Fitch Ratings pénteken leminősítette Egyiptom eddig is mélyen spekulatív államadós-osztályzatát. Azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a legutóbbi belpolitikai fejlemények nyomán megvan a kockázata a politikai stabilitás jelentős romlásának. A hitelminősítő Londonban közölte: az eddigi „B"-ről egy fokozattal „B mínusz"-ra rontotta Egyiptom adósságának besorolását. A Fitch módszertanában a „B mínusz" után a „CCC" besorolási sáv következik, amely már rendkívüli kockázatokra figyelmezteti a befektetőket.

Rovatok