Index Vakbarát Hírportál

Visszatér a béke Egyiptomba

2013. július 5., péntek 08:32

Magyarország kairói nagykövete szerint az elmúlt napok többmilliós, többnyire békés tüntetései után kezd visszatérni a nyugalom Egyiptom utcáira. Kveck Péter az M1 Ma reggel című műsorában azt mondta, érdemes megvárni, mi történik a pénteki ima után, ám jelenleg a korábbinál sokkal nyugalmasabb képet mutat az ország.

A nagykövet elmondta, hogy évente 60–70 ezer magyar turista látogat Egyiptomba, 90–95 százalékuk a Vörös-tenger partján lévő üdülőhelyeket keresi fel, jellemzően Hurghadát, illetve kisebb részben Sharm el-Sheikh-et. Ezekben a körzetekben alapvetően nyugalom van, ahogy a két évvel ezelőtti fordulat idején is nyugalom volt. A rendőrség megfelelően védi ezeket a területeket, és bár Hurghadán volt egy kisebb tüntetés, de ezt az ott üdülők valószínűleg észre sem vették.

A nagykövet szerint nincs külföldiellenes éle a tüntetéseknek. Ha valaki mégis ezt érzékelné, akkor azonnal hagyja el azt a helyszínt – javasolta Kveck Péter, arra az Egyiptomba látogató magyarokat, hogy ne menjenek a kairói Tahrir térre, illetve más nagyvárosok központi tereire. Egyiptom más részein, különösen az üdülőterületeken azonban nem kell tartani komolyabb összetűzésektől – mondta.

Rovatok