Index Vakbarát Hírportál

Terrorizmussal vádolják a Nagy-Britanniából kitoloncolt hitszónokot

2013. július 7., vasárnap 16:11

Jordániában terrorizmussal vádolták meg a Nagy-Britanniából vasárnap kitoloncolt Abu Katada radikális iszlám hitszónokot. A férfit a megérkezése után azonnal az állambiztonsági bíróság elé állították, amely elrendelte az előzetes letartóztatását, egyelőre 15 napra. A szalafista hitszónok tagadta a vádakat. Óvadék ellenében történő szabadlábra helyezését a bíróság elutasította.

Abu Katadát a jordániai állambiztonsági bíróság már kétszer is (1999-ben és 2000-ben) elítélte a Nagy-Britanniába való menekülése előtt elkövetett terrorista cselekmények miatt. Most is azzal vádolják, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kapcsolódva terrorcselekményekre esküdött össze amerikaiak, izraeliek és európaiak ellen Jordániában.

Katada - valódi nevén Omár Mahmúd Mohamed Otman - a brit hatóságok gyanúja szerint Oszama bin Ladennek, az al-Kaida terrorhálózat néhai vezérének egyik közvetlen európai megbízottja volt. Felmerült az a gyanú is, hogy ő volt Mohamed Attának, a 2001. szeptember 11-ei amerikai merényletek fő kivitelezőjének szellemi mentora, sőt bizonyos korábbi értesülések szerint egyenesen Katadától származott a terrortámadások ötlete, bár ez nem nyert bizonyítást.

A brit kormány 2005 óta próbálta kiutasítani, de ez csak most sikerült, miután London az idén hivatalos kétoldalú megállapodást kötött a jordániai kormánnyal arról, hogy kiadatása esetén Abu Katadát Jordániában nem vetik alá kínvallatásnak.

Rovatok