Index Vakbarát Hírportál

Összeállt a cseh szakértői kormány

2013. július 8., hétfő 14:28

Mind a 14 miniszteri tárcának már van gazdája Csehországban, így Milos Zeman köztársasági elnök már szerdán kinevezheti Jirí Rusnok kormányát. Az új kormányra azért volt szükség, mert az előző miniszterelnök, Petr Necas belebukott egy korrupciós botrányba.

Utolsóként a pénzügyi tárca vezetőjét nevezte meg a leendő kormányfő. Rusnok hétfőn délelőtt közölte, hogy a kulcsfontosságú tárca élén Jan Fischer volt miniszterelnök áll majd. Fischer, aki 2009 és 2010 között vezetett egy korábbi szakértői kormányt, egyben a kormányfő helyettese is lesz.

A parlamenti pártok többsége továbbra is azt hangoztatja, hogy nem szavaz bizalmat a Rusnok-kormánynak. Az eddigi kormánykoalíció pártjai kormányzati pozícióban szeretnének maradni, de új miniszterelnökkel, míg az ellenzék mihamarabb előre hozott választást szeretne.

A miniszterelnök a hatályos szabályok szerint kormányának kinevezésétől számítva 30 napon belül köteles bizalmat kérni a képviselőháztól. Rusnok azt mondta, hogy ezzel a kérdéssel csak a kormány kinevezése után fog foglalkozni. "Azon leszünk, hogy ez a kormány megkapja a parlament bizalmát" - fejtette ki a kormányfő.

Csehországban azért volt szükség új kormányfő kinevezésére, mert Petr Necas miniszterelnök lemondott tisztségéről azután, hogy korrupció és hatalommal való visszaélés miatt vizsgálati fogságba helyezték kabinetfőnökét, Jana Nagyovát.

Rovatok