Index Vakbarát Hírportál

Bin Laden cowboykalapban rejtőzött

2013. július 9., kedd 07:12 | aznap frissítve

Oszama bin Laden cowboykalapot húzott pakisztáni rejtekhelyének udvarán, hogy ne ismerhessék fel felülről készített felvételeken, állították a megölt al-Kaida-vezér özvegyei egy, az al-Dzsazíra által megszerzett pakisztáni jelentés szerint. A jelentésben Bin Laden özvegyei az utolsó percekről, az amerikai akcióról is beszéltek.

Bin Ladent 2011. május 1-jén ölték meg az amerikai különleges erők abbottabadi rejtekhelyén. Az akció után a pakisztáni parlament független vizsgálatot indított az ügyben. Többek között azt akarták kideríteni, hogyan maradhatott az al-Kaida vezetője észrevétlen ennyi ideig, de azt is tudni akarták, miért nem szerzett tudomást a pakisztáni hírszerzés a CIA tevékenységéről a térségben.

Az Abbottabadi Bizottság 336 oldalas jelentését 200 szemtanú és megkérdezett, köztük magas rangú katonai vezetők és a három özvegy kikérdezésével állították össze. A BBC szerint a jelentés már fél éve elkészült, de eddig nem szivárgott ki.

Gyorshajtáson bukhatott volna el

Bin Laden három felesége elmondta, hogy először azt hitték, vihar dörgéseire ébredtek fel, ezek azonban valójában az érkező amerikai Black Hawk helikopterek voltak. Az akció 36 percig tartott: a kommandósokra támadó Amal térdét eltalálta egy golyó, míg Summaya, az al-Kaida-vezér egyik lánya azt mondta, látta, ahogy vér folyt hátra fejbelőtt apja homlokáról.

A jelentésben arról is írnak, hogyan jutott el az al-Kaida-vezér az abbottabadi rejtekhelyéig. Az egy ideig a Szvat-völgyben bujkáló Bin Ladent már akár 2002-ben elfoghatták volna a pakisztáni hatóságok, amikor gyorshajtásért félreállították az autót, amiben utazott. Ugyanakkor egyik legmegbízhatóbb testőre egyik özvegye szerint „gyorsan elsimította az ügyet", írja a Telegraph.

Bin Laden és családja a csendes kis Haripur városába érkezett, ahol Amal nevű feleségétől két gyereke is született egy helyi klinikán. Abrar al-Kuwaiti, Bin Laden egyik futára azzal kerülte el az orvosok kényes kérdéseit, hogy süketnémának mondta a nőt.

Abbottabadba 2005-ben érkeztek. Itt aztán Bin Laden és két futárának családjai elkülönülten éltek. A két futár feleségei és gyerekei elhagyhatták a rejtekhelyet, de Bin Laden családjának bent kellett maradnia. Az al-Kaida-vezér még két futárának családja előtt is próbálta titkolni valódi kilétét. A jelentés szerint ugyanakkor néhány hónappal az amerikai rajtaütés előtt az egyik futár lánya felismerte a tévében Bin Ladent, ezért onnantól betiltották a tévézést a rejtekhelyen.

Hibák sora minden szinten

A pakisztáni kormányt és a hadsereget is élesen bíráló jelentés szerint a kormányzat szinte minden szintjét érintő hozzánemértés és hanyagság miatt élhetett Oszama bin Laden kilenc éven át észrevétlenül.

A dokumentumban megállapítják, hogy a pakisztáni hatóságok sorozatos hibákat vétettek, miközben az al-Kaida-vezér a pakisztáni főváros és egy katonai akadémia közvetlen szomszédságában rejtőzött egy meglehetősen feltűnő épületben.

Az al-Dzsazíra által megszerzett jelentésben keményen bírálják az amerikai akciót is, amit Kasmír 1971-es függetlenedése óta az országot ért legnagyobb megaláztatásnak neveznek. A jelentésben gyilkosságnak minősítik Bin Laden likvidálását, amire Barack Obama adott utasítást.

Rovatok