Index Vakbarát Hírportál

Egyiptom miatt robbant a marokkói kormánykoalíció?

2013. július 9., kedd 23:37 | aznap frissítve

Kilépett az iszlamista vezetésű marokkói kormánykoalícióból az egyik legfontosabb párt, a konzervatív-nacionalista Függetlenség Párt (Isztiklal). Hat minisztere a nap folyamán nyújtotta be lemondását, a párt pedig bejelentette, hogy csatlakozik az ellenzékhez. A világi jobbközép Isztiklal a kormánykoalíció második legnagyobb pártja volt az erősen iszlamista Igazság és Fejlődés Pártja (PJD) mögött.

A miniszterek olyan időszakban mondtak le, amikor a kormánykoalíció pártjai között kiéleződtek az ellentétek költségvetési kérdésekben. Elemzők szerint ugyanakkor a párt kiválásához hozzájárultak az egyiptomi események megítélésével kapcsolatos nézetkülönbségek is. Miközben ugyanis a PJD a megbuktatott Mohamed Murszi elnök mögött állt, az Isztiklal Murszi ellen volt, sőt, a párt vezetője kijelentette: szeretné látni, hogy Marokkó miniszterelnöke is hasonló sorsra jut.

Abdeliláh Benkirán kormányfőnek most két lehetősége van. Vagy feloszlatja a parlamentet és új választásokat ír ki, vagy pedig új koalíciós partnert keres a megüresedett miniszteri tárcák betöltéséhez.

A PJD a 2011 novemberében tartott parlamenti választás óta Marokkó legerősebb pártja. A kialakult marokkói kormányválság tovább súlyosbíthatja a gazdaság amúgy is nehéz helyzetét.

Rovatok