Index Vakbarát Hírportál

Emberölés miatt ítélték el a ciprusi védelmi minisztert

2013. július 9., kedd 20:16 | aznap frissítve

Emberölés vádjában bűnösnek találta a ciprusi bíróság Kosztasz Papakosztasz volt védelmi minisztert egy haditengerészeti támaszponton két évvel ezelőtt történt robbanássorozat kapcsán. Papkosztasz akár életfogytiglani büntetést is kaphat. A 74 éves Papakosztasz a bírósági döntés után rosszul lett és kórházba szállították.

2011. július 11-én hatalmas robbanások rázták meg az Evangelosz Florakisz támaszpontot, ahol nagy mennyiségű, szabálytalanul tárolt lőszer kapott lángra. A katasztrófa 13 halottat követelt, több mint 60-an megsebesültek.

A balesetben az a 98 konténernyi lőszer robbant fel, amelyet amerikai nyomásra a ciprusi zászló alatt állomásozó orosz Moncsegorszk hajó fedélzetéről koboztak el 2009-ben. A hajó Iránból tartott Szíriába, megsértve az Irán ellen elrendelt ENSZ-szankciókat. A nagy haszonnal kecsegtető üzlet azonban balul sült el, az amerikaiak feltartóztatták a ciprusi zászló alatt hajózó orosz teherszállítót és ezzel a ciprusi külügy rendkívül kényes helyzetbe került.

A lefoglalt lőszert több mint két évig mindenféle óvintézkedés nélkül tartották a szabadban, kitéve a nyári kánikulának. A bázis robbanásban elhunyt parancsnoka észlelve a konténerek állagának erős romlását többször kérvényezte a hadianyag biztonságos elhelyezését, kérését azonban újra és újra elutasították.

A robbanás következtében jelentős anyagi károk keletkeztek a támaszponthoz közeli településeken és üdülőhelyeken is. A felrobbant hadianyag működésképtelenné tette az ország legnagyobb kapacitással rendelkező villamoserőművét, mely a sziget áramellátásának több mint felét fedezte. A robbanás után csak a 60 százalékát tudták biztosítani az ország áramszükségletének, hónapokig 4-5 órás áramkimaradások voltak, a vízszolgáltatást is korlátozták.

Az erőmű elhúzódó helyreállítása alatt Cipruson voltak a legmagasabb áramdíjak egész Európában. Miközben Ciprus az európai hitelalapokhoz fordult, Izraelből és Görögországból kellett új áramfejlesztőket vásárolnia. A robbanás következtében előálló energiaellátási gondok súlyosan – mintegy 3 milliárd eurónyi kárt okozva - megterhelték a szigetország gazdaságát és felgyorsították azt a zuhanórepülést, ami idén tavasszal újabb nemzetközi hitelválsághoz vezetett.

A robbanássorozat belpolitikai válságot is okozott, megrendítve az akkor kormányzó baloldali AKEL iránti bizalmat. A történtek után Papakosztasz és Kiprianu lemondott védelmi, illetve külügyi miniszteri tisztségéről.

A bíróság keddi ítéletében mindenekelőtt a volt védelmi minisztert tette felelőssé amiatt, hogy a hatóságok súlyos mulasztásokat követtek el a lefoglalt lőszer tárolása során. Papakosztaszt emberöléssel vádolták: „Nincs kétségünk, hogy a vádlott tudatában volt a kockázatoknak, de nem akart róluk tudomást venni” – mondta az ítélet indoklásában a tárgyalást vezető bíró.

A bíróság bűnösnek találta a helyi tűzoltó parancsnokot és annak helyettesét, valamint a katasztrófavédelem vezetőjét. Ők négy év börtönt kaphatnak. Markosz Kiprianu volt külügyminisztert a bíróság felmentette.

A büntetésekről július 24-én dönt a bíróság, a korábbi miniszter akár életfogytiglanit is kaphat. Az áldozatok hozzátartozói tiltakoztak a túl enyhének tartott bírói döntések miatt.

Rovatok