Index Vakbarát Hírportál

Még súlyosabb korrupciós botrányban a spanyol kormányfő

2013. július 9., kedd 21:53

A másolatok után most eredeti dokumentumok jelentek meg a spanyol sajtóban arról, hogy a spanyol miniszterelnök, Mariano Rajoy és más vezető spanyol politikusok nem megengedett módon jutottak pénzhez korábban – írja a Euronews magyar kiadása.

Az ügy még az év elején robbant ki. Akkor az El País spanyol lap azt közölte dokumentumok másolatai alapján, hogy a pártpénztárnok építési üzletemberektől kapott adományokat osztott szét pártvezetőknek készpénzben. Most az El Mundo című lap eredeti dokumentumok alapján írt arról, hogy a spanyol miniszterelnök, Mariano Rajoy és más vezető spanyol politikusok nem megengedett módon jutottak pénzhez korábban.

Luis Barcenas, a kormányzó Néppárt pénztárnoka börtönben van. Az El Mundo most az ő kézzel írott, a párt főkönyvében található bejegyzéseit ismertette.

A spanyol kormányfő és a miniszterek most nem nyilatkoznak az ügyben. Mariano Rajoy a februárban  megjelentekre azt mondta: „Nem igazak az állítások. Soha, ismétlem soha nem kaptam vagy osztottam semmiféle asztal alatti pénzt a pártban vagy másutt”. Az ellenzéki Szocialista Munkáspárt helyettes főtitkára, Elena Valenciano azt mondta: „ha a kormányfő illegális pénzhez jutott korábbi minisztersége idején, és erről hazudott a miniszterelnöksége idején, akkor nem maradhat Spanyolország kormánya élén.”

Rovatok