Index Vakbarát Hírportál

Új választások jöhetnek Egyiptomban

2013. július 9., kedd 01:53

Egyiptom ideiglenes államfője egy hétfő este kiadott rendeletében menetrendet állított fel az új parlamenti és elnökválasztás megtartására, illetve az alkotmány módosítására.

Adli Manszúr ideiglenes államfő alkotmányos jelzővel ellátott rendelete szerint Egyiptomban két héten belül két bizottság alakul. Ezek négy hónapon belül javaslatot tesznek az iszlamisták által kidolgozott, tavaly decemberben elfogadott, majd a hadsereg által a múlt héten felfüggesztett alkotmány módosítására. Az alkotmányos változtatásokat a javaslat előterjesztése után, egy hónapon belül népszavazáson hagyják jóvá.

A dokumentum szerint a népszavazás után két héttel kiírják a parlamenti választást. A tervek szerint ezt jövő február közepén rendeznék meg. Az új parlament megalakulása után kiírják az elnökválasztást.

Mivel Egyiptomnak most nincs működőképes parlamentje, az államfő törvényhozási jogkörrel ruházta fel magát. A rendelet szerint amíg nem alakul meg az új törvényhozás, az ideiglenes államfő törvényeket alkothat, miután megvitatta őket a majdani kormánnyal. A kormány megalakításáról napok óta tárgyalnak, egyelőre eredménytelenül. Az egyiptomi pártok egyelőre nem alakították ki véleményüket Adli Maszúr rendeletéről.

Rovatok