Index Vakbarát Hírportál

Lemond a luxemburgi miniszterelnök

2013. július 10., szerda 21:35

Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy lemond tisztségéről, miután ismeretessé vált, hogy az általa felügyelt titkosszolgálatnál törvénytelenségeket követtek el.

Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök szerdán a képviselőház előtt elismerte, hogy az elmúlt években több hibát is elkövetett a félmilliós nagyhercegség titkosszolgálata.

A luxemburgi parlament vizsgálóbizottsága megállapította, hogy az ország titkosszolgálatánál számos visszaélés történt, így egyebek közt törvénytelen módon hajtottak végre lehallgatásokat, gyanús ügyleteket bonyolítottak le luxusautókkal. A bizottság szerint ezért Junckernek, mint a szolgálatot felügyelő, s hivatalát 18 esztendeje ellátó kormányfőnek viselnie kell a politikai felelősséget.

Öt illegális lehallgatás

Juncker szerdán a parlamentben kétórás beszédet mondott, és abban részletesen beszámolt az egyes ügyekről. Eszerint 2000 óta öt illegális beszélgetésrögzítés történt. Ezek egyikének ő maga volt a szenvedő alanya: 2007-ben Marco Mille, a luxemburgi titkosszolgálat akkori főnöke a Junckerrel folytatott beszélgetését vette fel titokban, egy karórának álcázott készülékkel.

Juncker kijelentette: nem állítja, hogy soha nem követett el hibát, de szubjektív, személyes felelősséget nem érez a titkosszolgálatnál történtekért, hiszen nem tudott részletekbe menően minden akcióról, ő elsősorban nem a szolgálatok felügyeletével foglalkozott.

Az 58 éves néppárti politikus az európai integrációs folyamat egyik kiemelkedően fontos személyisége. Oroszlánrésze volt a maastrichti szerződés kidolgozásában, az euró létrehozásában. Hét éven át elnökölt a közös fizetőeszközt használó országok pénzügyminisztereinek tanácskozásain.

Önállósodtak a titkosszolgálatok

A kormányfő elismerte, hogy politikai sorsa a parlament kezében van: a törvényhozók, ha úgy akarják, megvonhatják tőle bizalmukat. A túlzott mértékben önállósodott titkosszolgálatok viselt dolgait vizsgáló eseti bizottság jelentésének azt a megállapítását, hogy Junckernek viselnie kell a politikai felelősséget, a kormánykoalícióban részt vevő szocialisták támogatták. A parlamenti vita előtt még nem mondták ki kereken, hogy kilépnek a koalícióból. Pártvezetőjük, Alex Bodry azonban Juncker beszéde után azt mondta, hogy szabaddá kell tenni az utat az előre hozott választások megrendezése előtt. Ezt októberben tarthatják meg. A nagyhercegség polgárai egyébként csak jövő tavasszal járulnának az urnákhoz.

A luxemburgi állami rádió szerint a koalícióban részes szocialisták most az ellenzéki liberálisokkal, zöldekkel és jobboldali populistákkal együttesen kívánják megvonni a bizalmat a keresztényszociális pártállású Junckertől.

Rovatok