Index Vakbarát Hírportál

Ablakon kiszórt millliárdok

2013. július 10., szerda 19:18

Feleslegesen építették fel 34 millió dollárért, azaz 7,5 milliárd forintért az amerikai hadsereg 6000 négyzetméteres új afganisztáni főhadiszállását, adta hírül a Washington Post. Az épület kétszintes, ablaktalan, és nagyobb mint egy amerikai focistadion, de a hadsereg nem fogja használni: a Post szerint a helyi parancsnokok már évekkel ezelőtt megmondták, hogy nem lesz szükségük az épületre, amire a kivonulás miatt most már biztos nincs értelme beköltözni, mégis megépítették.

Nem ez az egyetlen felesleges beruházás: Kandahar tartományban 45 millió dollárba, azaz 10 milliárd forintba került egy harckocsi-szerelő telephely: eredeti funkciója helyett most az Amerikába visszaszállítandó felszerelést válogatják itt. Észak-Afganisztánban pedig a Külügyminisztérium végül mégsem nyitott konzulátust egy 80 millió dolláros, azaz 18 milliárd forintos épületben, mert végül úgy találták, hogy túl sebezhető.

A lap emlékeztet: a szakzsargonban fehér elefántnak hívják azokat a drága, de haszontalan beruházásokat, melyek fenntartása nagy költséggel jár, és nehéz tőlük megszabadulni.

Rovatok