Index Vakbarát Hírportál

Vasárnap lesz új egyiptomi kormány

2013. július 11., csütörtök 21:37 | aznap frissítve

Hádzim el-Beblávi megbízott egyiptomi miniszterelnök több időt kért a kormányalakításra, és hangsúlyozta, hogy nem zár ki senkit a testületből a hite miatt. Az új kormány vasárnapra állhat össze.

„Nem azért fogadok el egy miniszterjelöltet, mert iszlamista vagy nem az. A norma egy miniszter kiválasztásakor a hozzáértés és a hitelesség. Ha az Igazságosság és Szabadság Pártja (a Muzulmán Testvériség politikai szárnya) javasol valakit, és az illető alkalmas, akkor számításba veszem őt″ – jelentette ki a politikus egy interjúban.

Beblávi szerdán kezdte a kormányalakítási tárgyalásokat a politikai vezetőkkel, de még személyesen egyetlen miniszterjelölttel sem beszélt, egyelőre tanulmányozza a szóba jöhető jelölteket. Mint mondta, reméli, hogy a jövő hét elején megalakulhat az ideiglenes kormány, amelynek hat hónapon belül el kell vezetnie az országot a választásokhoz.

A megbízott miniszterelnök tárgyalásai nagyon nehéznek ígérkeznek, mert a világi baloldaltól a liberálisokon keresztül az ortodox muzulmánokig terjedő csoportosulások támogatását kell elnyernie. Még bízik benne, hogy sikerül a Muzulmán Testvériségből is bevonni valakit a kormányba.

Az Igazságosság és Szabadság Pártja szerdán visszautasította, hogy „megalkudjon a puccsistákkal″, és iszlamista szövetségeseivel együtt tüntetésekre szólított fel pénteken, a heti fő ima után a „véres katonai puccs″ ellen, amely megbuktatta elnöküket, Mohamed Murszit.

Eközben az ENSZ főtitkára nyugtalanságát fejezte ki az Egyiptomban folyó letartóztatások miatt, és felhívta csütörtökön a kairói külügyminisztert, hogy kifejezze neki aggodalmait. A kormányzatból kiszorított Muzulmán Testvériséget sújtó hatósági lépések miatt Ban Ki Mun „világosan megmondta Mohamed Kamel Amrnak, hogy nincs helye Egyiptom egyetlen nagyobb pártja vagy közössége megbüntetésének vagy kizárásának″ – közölte az ENSZ New York-i központja.

Az egyiptomi ügyészség szerdán elrendelte a Muzulmán Testvériség nevű iszlamista mozgalom több vezetőjének letartóztatását erőszakcselekményre való felbujtás gyanújával. Több mint kétszázan őrizetben vannak, ellenük vádat emeltek gyilkosság és uszítás címén.

Az al-Dzsazíra a hír kapcsán emlékeztet: az Egyesült Államok, mely a közeljövőben fog négy F–16-ost szállítani Egyiptomnak, nem üdvözölte, de nem is nevezte puccsnak Murszi megbuktatását. Ha ugyanis puccsnak könyvelné el Washington a történteket, le kéne állítania a szállítást, mely augusztusra van előirányozva. Források szerint Washington még nyolc F–16-ost szállít majd decemberben Egyiptomba.

Rovatok