Index Vakbarát Hírportál

Fényvillanás vakíthatta el a pilótát

2013. július 11., csütörtök 08:42

Az Asiana dél-koreai légitársaság szerencsétlenül járt gépének egyik pilótája azt állítja, hogy fényvillanás vakította meg közvetlenül az előtt, hogy gépe leszállás közben balesetet szenvedett San Franciscóban. Az amerikai közlekedésbiztonsági hivatal (NTSB) vizsgálja a pilóta állítását. A hivatal egyelőre nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, hogy mi okozhatta a fényvillanást, de egyes hírügynökségek értelmezése szerint a földről irányított lézersugár vakíthatta meg a pilótát.

Az eddigi vizsgálatokból az derült ki, hogy a kemény landolás után a légikísérők – tolmácsolva a pilóták utasítását – azt mondták az utasoknak, hogy nem kell evakuálni a gépet. Másfél perccel később aztán mégis elkezdődött a kimenekítésük, miután az egyik légikísérő lángokat pillantott meg a repülőgép külső részén. Az amerikai légi biztonsági előírások szerint ennyi idő alatt, azaz másfél percen belül kell kimenekíteni minden utast és a személyzet minden tagját egy bajba került gépről. A személyzet tagjai kihallgatásakor azt mondták, hogy a gépen belül csak az evakuálás megkezdése után csaptak fel a lángok.

Az Asiana Airlines Boeing 777-es gépe szombaton San Franciscóban landoláskor kicsúszott a leszállópályáról, és egy része teljesen kiégett. Még mielőtt a gép érintette a betont, a farokrésze nekicsapódott egy tengeri védőgátnak, és leszakadt. A gépen 291 utas és 16 fős személyzet tartózkodott. Hivatalos adatok szerint ketten – két kínai lány – meghaltak és több mint száznyolcvanan megsérültek. Az ütközés lendülete három légikísérőt kiröpített a gépből, de ők életben maradtak.

Továbbra sem tudni pontosan, hogy mi vezetett a katasztrófához, de a korábbi tájékoztatókon ismerté vált, hogy a pilóták csak későn – alig 60 méteres magasságban – vették észre, hogy a landoláshoz szükségesnél 25 százalékkal kisebb sebességgel haladnak. Kiderült az is, hogy a leszállást végrehajtó pilóta más géptípusokon 10 ezer órát repült, de Boeing-777-esen csupán 43 órát.

Rovatok