Index Vakbarát Hírportál

Mégis két népirtásért felel Karadzsics

2013. július 11., csütörtök 18:31 | aznap frissítve

Hibázott az első fokon eljáró hágai törvényszék, amikor ejtette az egyik népirtás vádját Radovan Karadzsics egykori boszniai szerb elnök ellen, ezért a fellebbviteli bíróság úgy döntött, felelnie kell a tavaly nyáron ejtett vádpontra is, ismertette a döntést Theodor Meron bíró.

A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló nemzetközi törvényszék (ICTY) a döntés értelmében újra köteles kivizsgálni azt a vádpontot, miszerint Karadzsics 1992 márciusa és decembere között bűnszervezetben követett el népirtást, amelynek célja a muszlimok és horvátok „végleges eltávolítása” volt Bosznia-Hercegovinából.

Theodor Meron a Washington Post szerint elmondta: „A bizonyítékok alátámaszthatják, hogy Karadzsics szándékában állt a népirtás” abban az 1992-es támadássorozatban, melynek során muszlimokat és horvátokat gyilkoltak meg és űztek ki lakhelyükről.

A mostani döntés csak erre az esetre vonatkozik, a srebrenicai mészárlásért egyébként is felelnie kell Karadzsicsnak. Utóbbi 1995 nyarán történt, Európa legborzalmasabb népirtásának tartják a második világháború óta: 8000 muszlim férfit és fiút mészároltak le szerb katonák.

A hágai döntés egybeesik egy srebrenicai megemlékezéssel: a népirtás 18. évfordulóján 409 azonosított holttestet temettek újra. Karadzsics pere 2009-ben kezdődött, a volt szerb elnök saját védőjeként eredetileg felmentést kért mind a 11 vádpontban. A bíróság ezek közül egyet vetett csak el, de mostantól újra vizsgálják ezt is.

Rovatok