Index Vakbarát Hírportál

Szigorúbbak lesznek a pedofil papokkal

2013. július 11., csütörtök 15:06

Még szigorúbban büntetné a gyermekek elleni szexuális bűncselekményeket a Vatikánon belül Ferenc pápa. Az egyházfő erről csütörtökön írt alá rendeletet, pontosabban motu propriot. Ez azt jelenti, hogy a dokumentum nem hivatalos előterjesztés eredménye, hanem a pápa saját elhatározásából hozott rendelet.

Az előterjesztés értelmében a szentszéki büntető törvénykönyvben konkrétan beiktatják a bűncselekmények sorába az olyan fogalmakat, mint a gyermekkereskedelem, a kiskorúak prostitúcióra kényszerítése, a kiskorúak elleni nem erőszak vagy a gyermekpornográfia. A büntetőjogi normák azokra a bűncselekményekre vonatkoznak, amelyeket a Vatikánváros területén, illetve a Kúria bármely hivatalaiban követnek el.

A rendelet emellett a genfi egyezmények nyomán olyan pontokat is tartalmaz majd, amelyek a háborús bűncselekményeket, a rasszizmust vagy a megalázást kontrollálnák. Az intézkedések már a vatikáni jogrendszer megújításának lépései, amelyet Benedek pápa hirdetett meg beiktatásakor – írta a CNN.

Rovatok