Index Vakbarát Hírportál

Nők, ne hazudjatok nemi erőszakot!

2013. július 12., péntek 08:55

Egy híres, évek óta tartó nemi erőszakellenes plakátsorozatra válaszul ellenkampányt indított az Edmontoni Férfiak Jogaiért szervezete: plakátjaikon azt emelik ki, hogy férfiakat hamisan nemi erőszakkal vádolni is bűn.

Az eredeti, az edmontoni rendőrség által indított kampány szlogenje „Ne te legyél az a srác” volt, és arra hívja fel a figyelmet, hogy a beleegyezés nélküli szex nemi erőszaknak minősül. A rendőrség többek között azt próbálta elérni, hogy a nemi erőszak elszenvedői közül többen tegyenek bejelentést.

Erre kontráznak rá az új plakátok „Ne te legyél az a lány” felirattal. A bulizó fiatalokat ábrázoló kép alatt többek között a következő szöveg olvasható: „Csak mert megbántál egy egyéjszakás kalandot, nem jelenti azt, hogy nem egyeztél bele. Hazudni a nemi erőszakról = bűn.”

A National Post cikkében a Raz néven bemutatkozó egyik szervező így érvelt: „Senki nem szeretné, hogy nemi erőszak történjen, de nem szabad erről az egyik nemet érintő problémaként gondolkodnunk.” A férfi szerint a plakát célja, hogy vitát indítson a kettős mércéről és a hamis vádakról.

Az eredeti kampány készítői szerint az új plakát tévesen sugallja azt, hogy a nők hazudnak a nemi erőszakról. „Ilyen nem történik. Senki sem jelentene be feleslegesen nemi erőszakot, mert nagyon megterhelő a velejáró eljárás" – mondta Karen Smith a CBC-nek.

Felmérések szerint a nemi erőszakok többségét nem jelentik a hatóságoknak, csak minden tizedik esetben indul nyomozás. Az edmontoni rendőrség statisztikái szerint az esetek egy százalékában bizonyulnak hamisnak a nemi erőszakkal kapcsolatos bejelentések.

Rovatok