Index Vakbarát Hírportál

Rekordot döntött a kaliforniai börtönsztrájk

2013. július 12., péntek 09:55

Nem engednek követeléseikből az elítéltek Kaliforniában, ahol hétfő óta zajlik az állam történetének legnagyobb börtönsztrájkja. Az éhségsztrájk első napján 30 ezren tagadták meg maguktól az ételt az ország legnépesebb államának 28 börtönében. A sztrájkolók a börtönmunkát is megtagadják. Igaz, a hatóság adatai szerint a tiltakozók száma 12 ezerre csökkent. Hivatalosan ugyanis csak azokat tekintik éhségsztrájkolóknak akik kilenc étkezést hagytak ki egymás után – írta a Reuters.

A tiltakozók azt mondják, az állam börtöneiben embertelenek a körülmények: különösképp az elkülönítésnek nevezett büntetés ellen tiltakoznak, mely napi több mint 23 óra teljes magányra ítéli őket. A módszert vallatásra használják: az elkülönített rabot csak akkor engedik vissza a társaihoz, ha előtte információt ad ki a börtönben formálódó klánokról. Melegebb öltözéket, kényelmesebb matracokat és jobb minőségű élelmet is szeretnének – azt mondják, mióta új állami üzemeltetőhöz került az étkezde, sokkal rosszabb az ellátás.

A hatóságok arra figyelmeztetik a rabokat, hogy a "zavarkeltés" és a munka megtagadása törvényellenes, és a résztvevőket megbüntetik, illetve büntetésüket súlyosbíthatják. Szerintük a megmozdulást a klánok szervezik, épp ezért az akció alatt a rabok biztonságát sem tudják garantálni.

Jelenleg Kaliforniában 4 527 rabot tartanak elkülönítve az úgynevezett "biztonságos lakóépületekben". Terry Thornton, a büntetés-végrehajtásért felelős minisztérium szóvivője tagadta, hogy teljes magányban tartanák őket: azt mondja, néhányuknak van cellatársuk, és mindannyian legalább heti tizenegy órát tölthetnek a szabadban. Carol Strickman, egy, a Reutersnek nyilatkozó ügyvéd szerint azonban a szabadban tölthető időt valóban egy részben nyitott tetejű betonszobával tudja le a börtön, és ott is egyedül vannak a rabok.

Az akció hétfőn indult, és az állam történetének legnagyobb börtönsztrájkja. Korábban, 2011-ben már volt egy hasonló megmozdulás, abban azonban csak mintegy 6500-an vettek részt. Akkor az állam csak kisebb engedményeket tett a sztrájkolóknak.

A 38 milliós lakosú Kaliforniában nagy probléma a börtönök túlzsúfoltsága: egy bírósági ítélet nemrég arra kötelezte az államot, hogy a börtönök 130 ezres létszámát összesen 10 ezer fővel csökkentse. Az állam ezért elkezdte az őrszobákon elhelyezni a kevésbé veszélyes rabokat.

Rovatok