Index Vakbarát Hírportál

Halott Lenin választást nyert Mexikóban

2013. július 12., péntek 09:51

Polgármesterré választottak vasárnap egy hivatalosan három éve halott férfit a mexikói San Agustín Amatengóban. A Demokratikus Forradalmi Párt (PRD) színeiben indult politikus a szavazatok 50 százalékát szerezte meg, ám mégsem veheti át az alig másfélezres lakosú dél-mexikói városka vezetését – írta a Washington Post.

Lenin Carballido ugyanis három éve cukorbetegsége következtében kómába esett és meghalt, legalábbis erről tanúskodtak papírjai. A PRD állítóag minderről nem tudott, amikor a forradalmi párthoz méltó nevet viselő jelöltje elindult a város vezető posztjáért, amit mindössze 11 többletszavazat révén hódított el ellenfelétől.

„Nem szokványos választási bűncselekmény" – kommentálta a történteket Oaxaca állam választási bizottságának vezetője, Isidoro Yescas.

Hogy mi szüksége volt a polgármesteri címre Lenin Carballidónak, azt egyelőre nem tudni, ám halálának lepapírozására nyomós oka volt: 2010-ben nyomozás folyt ellene, mert a gyanú szerint 2004-ben megerőszakolt egy nőt. Az ügyet azonban a férfi halála miatt ejtették.

A választási győzelemmel lebukott férfi ellen most nem csak a nemi erőszak, de a halálához kapcsolódó okirathamisítás és a választási csalás miatt is eljárás indulhat.

Rovatok