Index Vakbarát Hírportál

Írógépekkel védekezik a megfigyelés ellen a Kreml

2013. július 12., péntek 11:04

A Szövetségi Védelmi Szolgálat (FSZO) csaknem 3,5 millió forint értékben vásárol elektromos írógépeket, derül ki az ügynökség honlapján elhelyezett jelentésből. Az FSZO a KGB egyik osztályából alakult meg a Szovjetunió felbomlása után, ez a szervezet felel a kormányfő és az elnök biztonságáért.

Hivatalos tájékoztatást nem adtak róla, hogy miért van szükségük az offline technológiára, de az Izvesztyija napilapnak nyilatkozó források szerint a számítógépes szivárogtatást próbálják így elkerülni. „A Wikileaks-botrány és a Snowden-szivárogtatások után ez nyilvánvalóan szükséges, még Dmitrij Medvegyev miniszterelnök irodáját is bepoloskázták 2009-ben a londoni G20 csúcson. A szolgálat úgy döntött, mostantól más módszerekkel készítjük a jelentéseket." – idézte forrását az Izvesztyija.

A napilap szerint a szolgálat az írógépeket Németországból szerzi be. Állítólag egyetlen modellből, a Triumph Adler TWAIN 180-ból rendelnek húsz darabot (vesznek hozzá 600 patront is). Bár a gép az irodákban a 80-as, 90-es években volt elterjedt, a titkosszolgálatnak most pont jó: minden modell egyedi lenyomattal rendelkezik, így a dokumentumokról később még az is megállapítható, hogy melyik gépen készültek.

Az orosz napilap azt is megjegyezte, hogy a Védelmi  Minisztériumban, a Rendkívüli Helyzetek Minisztériumában, valamint a Szövetségi Biztonsági Szolgálatnál (FSZB)  egyes esetekben már most is írógépen készülnek a vázlatok és a titkosított anyagok, és néhány jelentést még Putyin elnök számára is írógépen gépelnek le.

Rovatok