Index Vakbarát Hírportál

Murszisták és antimuriszták tódulnak az utcára

2013. július 12., péntek 16:53

Az egyiptomi ideiglenes miniszterelnök, Hádzim el-Beblávi a hétvégén is folytatja az egyeztetéseket, hogy a jövő hét végéig letehesse esküjét az új kormány, írja a Reuters. Helyettesét, egy szociáldemokrata ügyvédet már kiválasztotta.

Mohamed Murszit, a választott iszlamista elnököt a hadsereg támogatásával július 3-án döntötték meg.

Péntekre nagy tömegtüntetéseket terveznek egyiptomban a Murszit támogató és a leváltását ünneplő tömegek is. A német külügyminiszter felhívta a feleket, hogy tartózkodjanak az erőszaktól. Az ENSZ főtitkára pedig arra kérte a formálódó kormányt és a hadsereget, hogy az iszlamistákat se zárják ki a kormányzásból. Az egyiptomi ügyészség szerdán elrendelte a Muzulmán Testvériség nevű iszlamista mozgalom több vezetőjének letartóztatását erőszakcselekményre való felbujtás gyanújával.

Az Egyesült Államok vizsgálja, hogy a hadsereg részvétele az elnök megdöntésében puccsnak minősül-e, mert ha igen, ez a támogatások folyósításának végét jelentheti, írja a BBC. Az USA korábban nem üdvözölte, de nem is nevezte puccsnak Murszi megbuktatását. Az eredeti menetrend szerint az USA a közeljövőben szállít négy F–16-ost Egyiptomnak. Ha puccsnak könyvelné el Washington a történteket, le kéne állítania a szállítást.

Rovatok