Index Vakbarát Hírportál

Obama felhívja Putyint a Snowden-ügy miatt

2013. július 12., péntek 15:56 | aznap frissítve

Snowden pénteken menedékkérelmet nyújtott be Oroszországhoz, miután június vége óta a moszkvai Seremetyevo reptér tranzitvárójában tartózkodik. Az Egyesült Államok kormánya felszólította Oroszországot, hogy utasítsa el a menedékkérelmet, Obama péntek este telefonon fog tárgyalni Putyinnal. Az oroszok még nem döntöttek.

Edward Snowden, az amerikai hírszerzés titkos adatgyűjtéséről információkat kiszivárogtató informatikus pénteken bejelentette: politikai menedékjogot kér Oroszországtól. Az USA a kérelem elutasítására szólította fel az országot, Obama péntek este telefonon beszél Putyinnal. Az orosz parlament elnöke megadná a menekültstátuszt Snowdennek.

Snowden nemzetközi és orosz jogvédő szervezetek képviselőivel és neves orosz jogászokkal tartott zárt körű megbeszélést a repülőtéren. A sajtótól elzárt tranzitzónában rendezett találkozón részt vett Vlagyimir Lukin, az orosz törvényhozás mellett működő emberi jogi biztos. Szerinte a moszkvai repülőtéren dokumentumok nélkül tartózkodó informatikus gyakorlatilag menekültként van számon tartva.

Snowden továbbra sem bánja

A USA Today infromációi szerint korábbi nyilatkozataival összhangban Snowden a találkozón azt mondta: egyáltalán nem bánja, hogy kiszivárogtatta a hírszerzés titkos adatgyűjtéssel szerzett információit, mivel szerinte az adott helyzetben ez volt a helyes. „Nem szövetkeztem egyetlen külföldi kormánnyal sem, hogy garantálják a biztonságomat. Ehelyett a nyilvánosság elé tártam, amit tudtam, hogy nyíltan vitatkozhassunk valami olyanról, ami mindannyiunk életére hatással van, a világtól pedig igazságot kértem” – mondta Snowden.

A kiszivárogtató ugyanakkor a Guardian értesülései szerint arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok „történelmien aránytalan agresszióval” lépett fel ellene, vélhetőleg azért, hogy ezzel „figyelmeztetést küldjön azoknak, akik hozzám hasonlóan fel akarnák emelni a hangjukat” – jelentette ki.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt alkalmazottja 19. napja van a moszkvai Seremetyjevo nemzetközi repülőtéren. Hongkongból érkezett június 23-án az orosz fővárosba, de útlevelét az Egyesült Államok időközben érvénytelenítette.

Eddig húsznál több ország kapott Snowdentől menedékkérelmet, de többségük elutasította vagy nem reagált rá hivatalosan. Venezuela már korábban kifejezte készségét, hogy befogadja Snowdent, de Nicaragua és Bolívia is hajlandóságot mutatott rá.

Az orosz duma elnöke emberi jogi harcosnak tartja Snowdent, és szerinte meg kell adni neki a politikai menedékjogot. Az orosz migrációs szolgálatnál közölték, hogy még nem kapták meg Snowden kérelmét, a férfi egyébként Dél-Amerikában szeretne letelepedni.

Obama felhívja Putyint

Az USA felszólította Oroszországot, hogy utasítsa el Snowden menedékkérelmét. A Fehér Ház szóvivője szerint a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt munkatársának vissza kell térnie az Egyesült Államokba, és szembe kell néznie az ellene felhozott vádakkal.

A Fehér Ház közlése szerint Barack Obama elnök péntek este telefonon szeretne tárgyalni Vlagyimir Putyin orosz államfővel. Az orosz államfő szóvivője óvatosan nyilatkozott, megismételte Putyin július eleji mondatait. Ha megkapják Snowden hivatalos menedékkérelmét, akkor a férfi „elvileg maradhatna Oroszországban abban az esetben, ha teljes mértékben felhagy azzal a tevékenységével, amellyel kárt okoz amerikai partnereinknek és az orosz-amerikai kapcsolatoknak", mondta a szóvivő.

Rovatok