Index Vakbarát Hírportál

Öt halott az indonéz börtönlázadásban

2013. július 12., péntek 08:13

Öt ember meghalt abban a börtönlázadásban, amely az indonéziai Szumátra szigetén tört ki csütörtökön. Az áldozatok között van a börtön személyzetének két tagja is, akik az épületben keletkezett tűzben vesztették életüket.

A lázadás során száz rab is megszökött, köztük olyanok, akiket terrorista bűncselekmények miatt ítéltek el a 240 milliós muzulmán szigetországban – közölte a BBC. A biztonsági erők egyelőre még nem tudták ellenőrzésük alá vonni a Tanjung Gusta nevű börtön épületének teljes területét. A hírek szerint néhány szökött rabot sikerült elkapni, ám konkrét adatokkal nem szolgáltak az indonéz hatóságok.

A börtön környékén lévő utakon a biztonsági erők ideiglenes ellenőrzőpontokat állítottak fel, a szökevények kiszűrésére.

Vízhiány a börtönben

A zavargások azután törtek ki a csupán ezer fogolyra tervezett, ám 2600 rabot őrző börtönben, hogy az áramellátás zavarai miatt felmondta a szolgálatot az épület vízellátását biztosító egyik vízpumpa. „A vízhiány és az áramszünet bőszítette fel a rabokat” – nyilatkozta az észak-szumátrai tartományi rendőrség szóvivője. Heru Prakoso ugyanakkor hozzátette, hogy a rabok elmondása szerint gyakran jelentkeztek hasonló gondok a börtönben. Az ország börtöneiben a rossz körülményeket fokozza a túlzsúfoltság is. Felmérések szerint a büntetés-végrehajtási intézetek telítettsége 150 százalékos.

Rovatok