Index Vakbarát Hírportál

12 milliárdot loptak a holokauszt-túlélőktől

2013. július 13., szombat 13:05

Natan Sharansky, a Szochnut vezetője és Ronald Lauder, a Zsidó Világkongresszus (ZSVK) elnöke bejelentette: a Claims Conference reformra szorul, mivel kiderült, hogy nem vett tudomást a holokauszt-kárpótlásokkal kapcsolatos csalásokra figyelmeztető jelekről – írja a szombat.org.

Mint kiderült, a Claims Conference egyes munkatársai 16 év alatt 57 millió dollárral, azaz körülbelül 12 milliárd forinttal károsították meg. Az ügyben 31 letartóztatás és bírósági ítélet is született már, de most az is kiderült, hogy korábban nem hoztak nyilvánosságra egy olyan levelet, mely már 2001-ben felhívta a figyelmet a csalásra.

Most egy a Claims Conference-től független bizottságot is felállítanak, hogy a Szochnut és a ZSVK által feltett kérdéseket kivizsgálják. Smuel Hollander, a Claims Conference ombudsmanának vezetésével készülne a jelentés hat hónapon belül.

Sharansky a Jerusalem Postnak elmondta: „A szervezet zárt klubként működik, amely nemigen átlátható és elszámoltatható a döntéshozatali folyamatban. A mostani jelentés hangsúlyozza, hogy sürgősen közbe kell lépni.”

2012-ben Magyarország is visszakérte a Claims Conference-nek juttatott pénzt, mellyel a külföldön élő túlélőket támogatták volna, de a pénzről egyszerűsített elszámolást sem nyújtottak be. A lap szerint a felek végül megállapodtak, és a kifizetések folytatódtak.

Rovatok