Index Vakbarát Hírportál

Ismeretlen helyen hallgatták ki Murszit

2013. július 14., vasárnap 15:16 | aznap frissítve

Kihallgatták Mohamed Murszit, a megbukott egyiptomi elnököt. A hatóságok arra keresik a választ, hogy a Muzulmán Testvériség, amely Murszit támogatta, korábban kapott-e segítséget külföldi szervezetektől, például a radikális palesztin Hamásztól vagy a libanoni Hezbollahtól.

A konkrét kérdések arra irányultak, hogy milyen körülmények között szökött meg a volt elnök a börtönből 2011 elején, a Hoszni Mubarak akkori elnök hatalmát megdöntő lázadás idején. A volt elnök és nyolc társa ellen kémkedés, tüntetők meggyilkolására való felbujtás és gazdasági károkozás gyanújával indított vizsgálatot a kairói ügyészség.

Továbbra sem tudni biztosan, hogy hol őrzik Murszit, akit a hadsereg július 3-án mozdított el államfői tisztségéből. Az Egyesült Államok és más nyugati országok arra sürgették az egyiptomi vezetést, hogy engedje szabadon Murszit és állítsa le a Muzulmán Testvériséghez tartozó vezetők letartóztatást.

A nemzetközi közvélemény nem nézi jó szemmel, hogy politikai alapon tartóztatnak le embereket Egyiptomban. Washington felszólította az ország ideiglenes hatóságait, hogy állítsák le a Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalom tagjai elleni kényszerintézkedéseket, mert ezek súlyosbíthatják a politikai válságot és ellentétesek az össznemzeti megbékélés célkitűzésével. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is nyugtalanságát fejezte ki az egyiptomi letartóztatások miatt.

Formálódik az egyiptomi ideiglenes kormány, a volt amerikai nagykövet elfogadta a felkérést a külügyminiszteri posztra. Hádzim el-Beblávi miniszterelnök július 10-én kezdte meg a kormányalakítási tárgyalásokat, amelyek eleve nagyon nehéznek ígérkeztek, mert a világi baloldaltól a liberálisokon keresztül az ortodox muzulmánokig terjedő csoportosulások támogatását kell elnyernie. A várakozások szerint azonban alapvetően szakértők és liberálisok alkotják majd a kormányt. A felállított menetrend szerint 2014 elején lesznek parlamenti választások. Mohamed el-Baradei elfogadta az alelnöki tisztséget, ő korábban a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget vezette.

Rovatok