Index Vakbarát Hírportál

Leorangutánozta az olasz minisztert

2013. július 14., vasárnap 16:15

Roberto Calderoli, az Északi Liga szenátora egy szombati ünnepségén az állatok iránti szeretetéről beszélt, hangsúlyozva, hogy ő a medvéket és a farkasokat szereti. "De amikor Kyengét látom, nem tudok másra gondolni mint egy orangután vonásaira", mondta.

Cecile Kyenge az olasz kormány kongói származású integrációs minisztere. A miniszter kijelentette, hogy Calderoli nem őt, hanem Olaszország egészét sértette meg. A Kongóban született Kyenge 1983-ban illegális bevándorlóként érkezett Olaszországba.

A szavait követő tiltakozásokra reagálva Calderoli vasárnap kijelentette, hogy bocsánatot kér, ha szavai megsértették a minisztert. „Nem sértegetni, hanem kritizálni akartam a kormány bevándorlási politikáját" – hangoztatta Calderoli, a római szenátus alelnöke. A politikusnak esze ágában sincsen lemondani szenátusi tisztségéről.

A fekete miniszter korábban sem ápolt jó kapcsolatokat az Északi Ligával: májusban Milánóban tett látogatásakor nem fogott kezet a Liga önkormányzati frakciójának alelnökével, az Északi Liga egy politikusa szerint pedig ha Kyenge miniszter akar lenni, menjen haza Kongóba.

Calderoli 2006-ban vált ismertté, amikor a harmadik Berlusconi kormány minisztereként egy Mohamed-karikatúrát ábrázoló pólóval adott interjút az olasz közszolgálati televízióban.

Rovatok