Index Vakbarát Hírportál

Magas rangú Hamász-tagokat ítéltek el

2013. július 14., vasárnap 20:41

Egy izraeli bíróság bejelentette vasárnap, hogy 30 hónap börtönbüntetésre ítélte a Hamász palesztin iszlamista szervezet két magas rangú tagját, akik másfél éven át a Nemzetközi Vöröskereszt (ICRC) jeruzsálemi irodájában találtak menedéket. Az ítélet csütörtökön született, de csak vasárnap közölték a médiával.

A körzeti bíróság közleményéből kiderül, hogy az ítélet az igazságszolgáltatással folytatott tárgyalások eredménye. Háled Abu Arafa - egykori Jeruzsálem ügyeivel foglalkozó palesztin miniszter - és Mohamed Tota Hamász-képviselő elismerte, hogy terrorszervezet tagja, és engedély nélkül tartózkodott Izraelben.

A két férfi 2010. július 1-jén sáncolta el magát a Nemzetközi Vöröskereszt kelet-jeruzsálemi irodájában, és 2012. január 23-án fogták el őket. A rendőrség közlése szerint a hatóságok az őrizetbe vétel előtt másfél évvel bevonták a két palesztin személyi igazolványát, s attól kezdve nem volt joguk Jeruzsálemben tartózkodni.

A Gázai övezetet uraló Hamásznak 74 képviselője van a Palesztin Hatóság 132 tagú törvényhozó tanácsában a ciszjordániai Rámalláhban. A képviselők közül (Totával együtt) tizenkettőt tartanak jelenleg fogva Izraelben.

Rovatok