Index Vakbarát Hírportál

Szomália ideje lejárt, itt az új kalózparadicsom

2013. július 15., hétfő 17:58

Az elmúlt években a kereskedelmi hajók számára legveszélyesebbnek számító Szomália partjai valamivel biztonságosabbá váltak, az Ádeni-öböl környékén tovább csökkent a kalóztámadások száma 2013 első felében.

A javulás bizonyára a rendszeres haditengerészeti járőrözéseknek és az alkalmankénti keményebb fellépésnek köszönhető. Bár a szomáliai kalózhajók gyakran kifejezetten fejlett technikával vannak felszerelve, a NATO hadihajói ellen hosszú távon nem túl sok eséllyel veszik fel a küzdelmet.

Az elmúlt években a jogalkalmazás is hatékonyabbá vált. Az Egyesült Államokban 1820 után mostanában újra élesben alkalmazzák a kalózkodás elleni jogszabályokat. Többen életfogytig tartó börtönt kaptak ezen a jogcímen mostanában, de egy még le nem zárt perben három, többszörös gyilkossággal és emberrablással is gyanúsított szomáli kalózt halálbüntetés is fenyeget.

A Nemzetközi Tengerészeti Iroda (IMB) világszerte 138 kalóztámadást regisztrált idén január és június között, miközben tavaly ugyanebben az időszakban 177 incidens történt. A túszul ejtett tengerészek száma 334-ről 127-re csökkent.

Miközben globálisan csökkent a kalóztámadások száma, nem mindenhol ilyen jó a helyzet. A nyugat-afrikai Guineai-öbölben, különösen Nigéria partjainál nőtt leginkább a kereskedelmi hajók elleni támadások kockázata. Itt tavaly először már több támadás volt, mint a szomáliai partoknál.

A Guineai-öbölben idén már 31 regisztrált kalóztámadás történt, ebből 22 Nigéria partjai közelében. A kalózok 56 tengerészt ejtettek túszul, egy ember meghalt és öt megsebesült. Az IMB a 2012-ben a Guineai-öbölben elrabolt árucikkek értékét 34 és 101 millió dollár közöttire becsüli.

A kalózkodás Nigéria és a környező államok partjainál már olyan súlyú problémát jelent, hogy annak kezelésére a nyugat-afrikai országok vezetői közös haditengerészeti egység felállítását kezdeményezték a közelmúltban.

Rovatok