Index Vakbarát Hírportál

Letette az esküt az egyiptomi kormány

2013. július 16., kedd 18:40 | aznap frissítve

Letette az esküt az új egyiptomi kormány, amelynek élén Hádzim el-Beblávi közgazdász áll. A testület közel két héttel azután állt össze, hogy a fegyveres erők a tömegtüntetések hatására menesztették Mohamed Murszi elnököt, aki egyoldalúan az iszlamista irányzatot követte. Az Adli Manszúr ideiglenes elnök előtt lezajlott ceremóniát közvetítette az állami televízió.

Beblávi kormányában a fegyveres erők parancsnoka, Abdel-Fattah esz-Szíszi tölti be a védelmi és a hadiipari miniszteri posztot. Ő kulcsszerepet játszott Murszi elnök leváltásában. A külügyek irányítása Nábil Fahmi volt washingtoni nagykövet kezébe került. Egy keresztény tagja is van a kormánynak: Munir Fahri Abdel-Núr belkereskedelmi és ipari miniszter lett. Mohamed Ibrahim belügyminiszter megtartotta a posztját, amelyre még Murszi nevezte ki. A Muzulmán Testvériség nem küldött képviselőt a kormányba, és közölte, hogy a jövőben sem áll szándékában, ha Murszi nem kapja vissza az államelnöki tisztséget.

A török külügyminiszter bejelentette, hogy Ankarában továbbra is Murszit tartják Egyiptom államfőjének. Ahmet Davutoglu azzal érvelt az NTV televízióban, hogy a kairói fordulat dominóeffektust kelthet a térségben, ha nem ítélik el egyértelműen a katonai puccsot. „Akik más országokban vissza akarnak térni a régi rendszerhez azt fogják mondani, hogy ha Egyiptom esetében ezt elfogadták, akkor ők is megtehetik" – jelentette ki.

Legkevesebb hét halottat követeltek az egyiptomi fővárosban a keddre virradóra lezajlott összecsapások a rendőrök és a megbuktatott Murszi elnök hívei között. Az összetűzésekben több mint 260-an megsebesültek. Napkeltére helyreállt a nyugalom.

Rovatok