Index Vakbarát Hírportál

Megérkezett Snowden kérvénye

2013. július 16., kedd 14:51

Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt munkatársa ideiglenes menedéket kért Oroszországban, jelentette be Anatolij Kucserena ügyvéd. „Snowden a seremetyjevói repülőtéren átadta kérelmét a Szövetségi Migrációs Szolgálat (FMSZ) munkatársának" – közölte az ügyvéd.

Az ideiglenes kérelem kérvényezésekor az adott személy kap egy olyan igazolást, ami arra jó, hogy addig is az Oroszországi Föderáció területén lehet tartózkodni vele, amíg a kérelmet kivizsgálják.

Az Egyesült Államok hírszerzésének titkos adatgyűjtéséről információkat kiszivárogtató informatikus a múlt pénteken a repülőtéren zárt körben találkozott orosz és nemzetközi jogvédő szervezetek képviselőivel, valamint neves ügyvédekkel. Akkor jelentette be, hogy ideiglenesen politikai menedéket kér Oroszországtól, de kérvénye eddig még nem érkezett meg. A hazájában törvénysértéssel vádolt férfi azt is közölte, hogy később Dél-Amerikában kíván letelepedni.

Vlagyimir Putyin orosz elnök annyit mondott hétfőn, hogy Snowden a lehető leghamarabb tovább megy Moszkvából, de az amerikai hatóságok bevonták az útlevelét, ezért nem tudni, ez mikor lehetséges. Pénteken Barack Obama amerikai elnök is beszélt telefonon Putyinnal az ügyben, de azt nem tudni, mire jutottak.

Rovatok