Index Vakbarát Hírportál

Újabb összetűzések voltak Egyiptomban

2013. július 16., kedd 06:27

Kisebb összetűzések voltak hétfő éjjel Kairóban a rendőrség és az elűzött iszlamista elnök hívei között. A Mohamed Murszi mellett tüntetők és a helyi lakosság között zajlottak le incidensek, mert a helyieket feldühítette, hogy a tiltakozó akció során a Nílus fontos átkelőit is megbénították.

A kedd hajnalra is áthúzódó összetűzésekben 22-en megsebesültek. Helyszíni közlések szerint jóval kisebb és helyhez kötöttebb összetűzésekről volt szó, mint a korábbi zavargások során, amelyben többen meghaltak. Az újabb erőszak ugyanakkor fokozza az aggodalmakat a turistacélként is kedvelt ország stabilitását illetően.

Kairóban a Rábia al-Adavíja mecsetnél a július 3-án menesztett Murszi hívei közül több tízezren vonultak fel, de tüntetések voltak a kairói egyetemnél is, míg az ellenzék a Tahrír térre vonult. Más nagyvárosokban, így Alexandriában és Aszjútban is tartottak tüntetéseket, de még a piramisokról ismert Gízából is jelentettek kisebb összetűzéseket.

A rendőrség Kairóban könnygázt is bevetett a tüntetők ellen este, az egyiptomi fővárosban tartózkodó William Burns amerikai külügyminiszter-helyettes pedig párbeszédre biztatta a feleket, és kérte, hogy tartózkodjanak az erőszaktól.

Rovatok