Index Vakbarát Hírportál

Nelson Mandela jobban van

2013. július 17., szerda 21:46

Lánya, Zindzi szerint drámai javuláson ment keresztül Nelson Mandela, és nem sokára akár haza is mehet a kórházból. Mandela csütörtök este ünnepli 95. születésnapját, és az utóbbi időszakhoz képest egyre erősebbnek, energikusabbnak tűnik. Lánya a legutóbbi látogatás után a brit Sky TV-nek azt nyilatkozta, hogy apja rájuk mosolygott, reagált rájuk, és a kezét is felemelte.

Ez ahhoz képest óriási változás, hogy nemrég a hivatalos papírok tanúbizonysága szerint már közel állt a halálhoz, és lélegeztetőgépre kapcsolták. Mandela június 8. óta a pretoriai kórházban ápolják kiújuló tüdőfertőzése miatt. Fél év alatt már harmadszor került kórházba. Mandelát 2012-ben kétszer is tüdőgyulladással kezelték egy pretoriai klinikán, ezen kívül epeműtétet is végeztek rajta. Június 23-án arról adtunk hírt, hogy a Nobel-békedíjas Mandela állapota válságosra fordult.

A kórház és a johannesburgi otthona előtt is tömegek virrasztottak.

Az ENSZ 2010-ben Mandela-napnak hirdette meg a Nobel-békedíjas politikus születésnapját, július 18-át. A világszervezet arra szólított fel mindenkit, hogy tegyen valami jót Mandela tiszteletére, és áldozzon 67 percet az exelnök 67 politikailag aktív évének emlékére.

A csütörtöki nap legmeghatóbb pillanata az előző évekhez hasonlóan valószínűleg az lesz, amikor reggel 8 órakor több millió dél-afrikai iskolás énekli majd kórusban a „Boldog szülinapot” című dalt. „Mi így köszönjük meg” Mandela munkásságát – mondta Angie Motshekga oktatási miniszter.

Rovatok